Forrás: NOL

Miskolc: védett örökség

Miskolci tudósítónktól, 2004. november 12. 00:00

Megszépült és felújításra váró házak Miskolc immár védett sétálóutcáján

Műemléki védelem alá helyezték Miskolc történelmi belvárosát, ami segítheti a borsodi megyeszékhelyet, hogy 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa lehessen.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Miskolc történelmi belvárosát az Avassal együtt nyilvánította védetté, mivel a KÖH szerint a ‘történeti értékkel bíró egységes városszerkezet és épületállomány megőrzése a teljes, összefüggő terület fokozott védelmét indokolja’ – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Fedor Vilmos, a borsodi megyeszékhely alpolgármestere.

A műemléki védettség egyelőre ideiglenes, de a KÖH máris megkezdte a végleges védettség alá helyezéshez szükséges eljárást.

Az Avas hetvenezer éves emberi kultúra emlékeit őrzi, olyan értékeket rejt, mint a XVIII. századi templom és a harangláb, valamint a műemlék temető – sorolt néhányat az örömmel fogadott döntés okai közül az alpolgármester. – Szinte egyedülálló, hogy egy történelmi belvárosban kilencszáz pince legyen – folytatta. A védett területen áll többek között az ország első, a magyar nyelvű színjátszást szolgáló kőszínháza, az 1600-as években emelt Rákóczi-ház és a Sötétkapu, valamint XIX. századi patinás polgárházak egész sora.

Egy másik fontos bejelentése is volt Fedor Vilmosnak. Közölte: Miskolc pályázik arra, hogy 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa legyen. Az alpolgármester szerint számtalan érv szól Miskolc mellett, amely a különböző művészeti ágak találkozópontja. A Latabárok városában egy évtizede egyedülálló, öt játszóhelyes modern teátrummá alakították-bővítették a színházat. Miskolchoz kötődik Kondor Béla, Szalay Lajos, Feledy Gyula munkássága, ott rendezik a grafikai biennálét. Nemcsak szimfonikus zenekaráról, a Bartók+ Nemzetközi Operafesztiválról, a Kaláka Folkfesztiválról vagy a Benkóék által fémjelzett dixielandfesztiválról, hanem például az 1973-as ‘magyar Woodstockról’ is híres a borsodi megyeszékhely, ahol a tervek szerint rockmúzeumot is kialakítanak. És arról nem kevésbé, hogy – emelte ki Fedor Vilmos – Miskolc mindig befogadó város volt, amelyet többek között görög, örmény, zsidó kultúra is gazdagított, és ahol manapság is tizenegy kisebbségi önkormányzat működik.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.