Forrás: NOL

Európa új fordulóra vár

Munkatársunktól, 2004. november 12. 00:00

A közel-keleti békefolyamat holtpontról való elmozdításának, mint közös törekvésüknek kifejezésére is felhasználták az alkalmat Európa vezetői, amikor tegnap részvétüket nyilvánították Jasszer Arafat családjának, s a palesztin vezetésnek. Javier Solana, az EU kül-, és biztonságpolitikai főképviselője ‘mély szomorúságát’ fejezve ki úgy vélte: az Arafat előtti tisztelgés legjobb módja ‘az életképes és békében élő palesztin állam létrehozására tett erőfeszítések felgyorsítása’. Bírálatot is tartalmaz Bernard Bot, az EU soros elnökségét adó Hollandia külügyminiszterének nyilatkozata. – Arafat nem volt könnyű ember. Gyakran a probléma részeként jellemeztük őt a közel-keleti konfliktusban, de a megoldás részeként is. Bot Kairóba, Arafat temetés előtti gyászszertartásának színhelyére összehívta az EU-külügymiszterek ülését is.

Csak a teremszolgák közbelépése akadályozta meg, hogy az olasz képviselőházban tegnap ne fajuljon tettlegességig az Arafat halálhírének bejelentése után kirobbant szóváltás. Hivatalos részvétüzenetében Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő leszögezte: ‘Arafat elnök népének a méltósága érvényesüléséhez és a jogai elismeréséhez fűződő jogos törekvését jelképezte’.

Olaszország egyébként a második Berlusconi-kormány 2001 májusában történt hatalomra jutása után szakított hagyományos palesztinbarát irányvonalával, és amerikai mintára Izrael-pártivá vált. A Földközi-tengerbe mélyen benyúló Itália nem engedheti meg magának, hogy ne folytasson aktív arabpolitikát.

A brit kormány nevében elsőként Tony Blair méltatta a veterán palesztin vezető életművét. A kormányfő szerint ‘Arafat elnök a palesztin nemzeti mozgalom jelképévé vált’. A hivatalos brit kormánynyilatkozatot Jack Straw külügyminiszter jegyezte, aki tegnap elutazott a kairói búcsúztatásra. Michael Howard, a konzervatív ellenzék kelet-európai háttérrel rendelkező, zsidó vezére hangoztatta, hogy ‘a palesztinok súlyos veszteségként élik meg Arafat halálát. A történelem fogja azonban eldönteni, hogy a körülmények vagy az akarat hiánya akadályozta meg a palesztin állam létrejöttét.’

Óvatosan, különösebb állásfoglalás nélkül fejezték ki részvétüket Arafat halála kapcsán a német politikusok. Gerhard Schröder kancellár Ahmed Korei palesztin kormányfőnek címzett levelében többek között azt írta: ‘Jasszer Arafat erőfeszítései egész életében arra irányultak, hogy elvezesse a palesztin népet a függetlenséghez, és megteremtse a szuverén, életképes palesztin államot. Nem adatott meg neki, hogy életművét befejezze.’ Németország a palesztinok egyik legfontosabb európai partnerének számít, különösen a gazdasági és kulturális kapcsolatok terén. A berlini palesztin képviselet sajtószóvivője, Nazal Mohamed lapunknak elmondta: Németországban becslések szerint nyolcvan-százezer palesztin él, a legnagyobb csoport, több mint 20 ezer fő a fővárosban. Nazal Mohamed úgy vélekedett, hogy a palesztin nép nagy vezetőjét és apafiguráját vesztette el. Nélküle nehéz lesz tovább tárgyalni Izraellel, és nem valószínű, hogy az új vezetés további engedményeket fog tenni, hiszen Arafat már elment a végső határig – tette hozzá.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.