Forrás: NOL

A Raisz utódai

Hírösszefoglalónk, 2004. november 12. 00:00

Negyvennapos gyászt hirdettek Arafat halála miatt valamennyi palesztin területen. Ezen belül három napig zárva lesznek az üzletek, hét napig szüneteltetik munkájukat a hivatalok. A negyven nap alatt félárbocon lesznek a zászlók, és nem tartanak semmilyen örömünnepet. A palesztin televízióban csütörtök hajnaltól Korán-idézeteket olvastak fel, míg a háttérben az elhunyt palesztin elnök arcképe volt látható. A Gázai övezetben tízezrek özönlöttek az utcákra a spontán gyász jeleként. A zokogó palesztinok az elhunyt vezető fényképét és legendássá vált kendőjének mását lobogtatták.

Izraelt teszi felelőssé Arafat halálért a Fatah fegyveres szervezete, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai – amelyet tegnap máris átkereszteltek Arafat Brigádjaira. A radikális palesztin szervezet felszólította harcosait, hogy mérjenek csapást ‘mindenütt’ Izraelre. Ugyancsak az Izrael-ellenes támadások folytatását ígérte a másik nagy szélsőséges palesztin csoport, a Hamasz. Mahmud Abbasz volt palesztin kormányfőt választották meg a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnökévé – Faruk Kaddumit, a PFSZ politikai osztályának vezetőjét pedig a Fatah vezetőjévé. Abbasz 1969 óta a PFSZ főtitkára, a szervezet második embere volt, Arafat betegsége óta ügyvezetőként tevékenykedett. Elemzők őt tartják a legesélyesebbnek arra, hogy Arafat örökébe lépjen a palesztin hatóság elnökeként – írta az MTI.

Kaddumi egyike volt azoknak a palesztin vezetőknek, akik ellenezték az 1993-as, oslói izraeli-palesztin megállapodást. 1994-ben nem követte a palesztin területekre hazatérő Arafatot, hanem Tuniszban maradt. A PFSZ végrehajtó bizottságának tanácskozásán megerősítették tisztségében Ahmed Korei miniszterelnököt. A Palesztin Nemzeti Hatóság ideiglenes elnöke hatvan napig, az elnökválasztásig Rauhi Fattuh parlamenti elnök lesz. Fattuh – akinek nincs saját hatalmi bázisa – valóban csak átmenetileg lesz a palesztinok első számú vezetője.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.