Forrás: Magyar Rádió

Kairói szertartás után Ramallahban temetik Arafatot

2004. november 10., szerda 12:13

4081 olvasás

Jasszer Arafat halála esetén a palesztin parlament elnöke, Rauhi Fattúh lesz 60 napig a Palesztin Hatóság ideiglenes elnöke. Így döntöttek szerda délelőtti ramallahi tanácskozásukon a palesztin vezetők.

Arafat ugyanakkor a Palesztin Hatóság elnöki tisztsége mellett a Fatah és a PFSZ vezetője is, de utóbbi két posztjának utódlásáról csak halála után döntenek.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a Párizsban kezelt palesztin elnök életben van-e még. Hírek szerint a francia fővárosba érkezett a palesztin területek egyházi főméltósága, hogy Arafat mellett legyen halálakor. Palesztin illetékesek ugyanakkor cáfolták azokat az értesüléseket, hogy a 75 éves elnököt életben tartó gépek leállításáról döntöttek. A 75 éves palesztin vezetőnek amúgy agyvérzése volt, és állapota jelentősen romlott.

Előzőleg palesztinok ezrei imádkoztak éjszaka a mély kómában lévő Jasszer Arafatért. A Magyar Rádió kiküldött tudósítója úgy értesült, hogy várhatóan szerdán jelentik be hivatalosan a palesztin vezető halálát.

A palesztin hatóság amúgy Jeruzsálemben szeretné eltemetni Jasszer Arafatot, de mivel Izrael ezt nem engedélyezi, az ideiglenesnek mondott sírhely Ramallahban lesz. Az átmenet azonban tartósnak ígérkezik, hiszen a palesztin vezetők máris eldöntötték Arafat leendő ideiglenes sírjánál mauzóleumot építenek és zarándokhelyet alakítanak ki.

Az izraeli rádió jelentése szerint az izraeli kormány is beleegyezik Arafat ramallahi temetésébe. Ariel Saron rendkívüli értekezletet hívott össze a biztonsági szakemberek részvételével, melyen a temetés várható helyszínét vitatták meg. A katonaság képviselői ellenezték a ramallahi temetést, mivel biztonsági szempontból sokkal nehezebben lehet megoldani a különféle delegációk és a gyászoló tömegek fogadását és elhelyezését, mint Gázában, ahol saját repülőtér és kikötő található.

Az izraeli rádió értesülései szerint a palesztin hatóságok Kairóban tervezik a temetés vallási részét, majd később Ramallahban a Mukatanál temetik el a palesztin vezetőt. A ramallahi temetkezést ideiglenes nyugvóhelynek szánják, amíg lehetséges nem lesz majdan egy jeruzsálemi temetés.

A palesztin hatóságok azt tervezik, hogy az erőddé vált ramallahi Mukata nevű kormányzati negyed egy részét majd mauzóleummá és zarándok hellyé alakítják, Arafat emlékére.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.