Forrás: NOL

Ismét őrizetbe vették Vanunut

Munkatársunktól, 2004. november 11. 11:26

Ismét őrizetbe vették Mordeháj Vanunut, az izraeli atomtitkok felfedőjét

Az izraeli rendőrség csütörtökön Jeruzsálemben őrizetbe vette Mordeháj Vanunut, az izraeli atomtitkok felfedőjét, akit áprilisban bocsátottak szabadon 18 éves börtönbüntetésének letöltése után – vált ismertté rendőrségi forrásból.

Vanunut azzal gyanúsítják, hogy ‘titkos információkat továbbított külföldre’ és megsértette azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyekkel az izraeli biztonsági szolgálatok sújtották kiszabadulása után.

Őrizetbe vételekor egy jeruzsálemi szállodában tartózkodott, a szobája átkutatása során lefoglalt dokumentumok indokolták elfogását – tette hozzá az idézett forrás.

Vanunu, az egykori atomtechnikus annak idején a Sunday Timesnak adott át fényképfelvételeket munkahelyéről, a dimónai atomerőműről, hogy a világ tudtára adja: Izrael atomfegyvert állít elő. A Moszad izraeli hírszerző szolgálat 1986-ban Rómában elrabolta és hazaszállította, majd bíróság elé állították, amely 18 évre ítélte.

A szabadulása után adott első interjúban, a BBC tv kettes csatornáján úgy nyilatkozott: nem érzi árulásnak, amit tett, ő csupán beszámolt az általa látottakról. Hozzátette: célja éppen az volt, hogy megmentse Izraelt ‘a nukleáris holokauszttól’.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.