Forrás: NOL

Ismét letartóztatták Vanunut

Népszabadság Online, 2004. november 11. 10:45

Az izraeli rendőrség csütörtökön Jeruzsálemben őrizetbe vette Mordeháj Vanunut, az izraeli atomtitkok felfedőjét, akit áprilisban  bocsátottak szabadon 18 éves börtönbüntetésének letöltése után – vált ismertté rendőrségi forrásból.

Vanunut azzal gyanúsítják, hogy „titkos információkat továbbított külföldre” és megsértette azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyekkel az izraeli biztonsági szolgálatok sújtották kiszabadulása után.

Őrizetbe vételekor egy jeruzsálemi szállodában tartózkodott, a szobája átkutatása során lefoglalt dokumentumok indokolták elfogását  – tette hozzá az idézett forrás.

Vanunu, az egykori atomtechnikus annak idején a Sunday Timesnak adott át fényképfelvételeket munkahelyéről, a dimónai atomerőműről, hogy a világ tudtára adja: Izrael atomfegyvert állít elő. A Moszad izraeli hírszerző szolgálat 1986-ban Rómában elrabolta és hazaszállította, majd bíróság elé  állították, amely 18 évre ítélte.

A szabadulása után adott első interjúban, a BBC televízió kettes csatornáján úgy nyilatkozott: nem érzi árulásnak, amit tett, ő  csupán beszámolt az általa látottakról. Hozzátette: célja éppen az volt, hogy megmentse Izraelt „a nukleáris holokauszttól”. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.