Forrás: NOL

Irán kilép az atomsorompó-szerződésből?

Batka Zoltán, 2004. november 10. 16:14

Az iráni atomdúsítás folytatása mellett tüntettek egyetemisták Tehreánban nov. 1-énKép: AFP – Atta Kenare

Irán felmondja az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-szerződést, és titokban folytatja atomprogramját, ha a nyugat nyomást gyakorol Teheránra – közölte kedden Sirus Naseri a Washingtonban tárgyaló iráni delegáció vezetője.

Korábban a nyugati diplomaták arra számítottak, hogy Irán félreáll a várható ENSZ-szankciók elől, és felhagy az urán dúsítási programjával – emlékeztet a Reuters.

„Ha (az európai országok) elkezdenek nyomást gyakorolni ránk, vagy fenyegetni minket, félretoljuk a szerződést, és illegalitásba vonulunk” – mondta az iráni atomprogramról három európai uniós országgal tárgyalásokat folytató teheráni küldöttség egyik tagja. Hozzátette, hogy Irán hajlandó folytatni a tárgyalásokat mindaddig, amíg a nyugat nem nyúl a fenyegetés eszközéhez. A diplomata szavait a félhivatalos Mehr hírügynökség idézte.

Naseri szavai kétséget ébresztettek Washingtonban, és miután a diplomata több alkalommal is a megegyezés szükségességét hangsúlyozta, egyre több olyan kommentár lát napvilágot miszerint Irán a tárgyalásokat csak időnyerésre használja – írja a Reuters. 

Washington és Izrael szerint Teheránnak atomfegyver előállításán fáradozik, és ragaszkodnak hozzá, hogy az iszlám ország hagyjon fel az olyan tevékenységekkel, amelyekkel az atomfegyverhez szükséges minőségű hasadóanyagot állíthat elő. Az EU álláspontja szerint, ha Irán felhagy az uránium dúsításával, akkor biztosítja neki a békés célú felhasználáshoz szükséges nukleáris fűtőanyagot.

Irán azzal védekezik, hogy a növekvő lakossági igény kielégítésre van szüksége az urán dúsítására és amennyiben egy külső ország biztosítja a nukleáris fűtőanyagot, az Irán kiszolgáltatottságát jelentené.

Időközben Ali Akbar Hasemi Rafszandzsani volt iráni elnök kijelentette, hogy az iráni atomprogram körüli vita „döntő pontjához” érkezett. „Döntő ponthoz érkeztünk, s remélem, hogy eljutunk a megoldáshoz” – mondta kedd este a még mindig befolyásos iráni személyiség.

Az Iránnal szemben megfogalmazott nemzetközi feltételek elfogadásáról vagy elutasításáról Teherán a várakozások szerint órákon belül nyilatkozik.

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia képviselői maratoni tárgyalást folytattak Iránnal a perzsa ország atomprogramjáról. Az európai hármaknak és Iránnak november 25-ig kell egyezségre jutni, ezen a napon tartja ugyanis ülését Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Megegyezés híján nem kizárt, hogy a NAÜ úgy dönt, hogy az iráni atomdossziét – az amerikai szándéknak megfelelően – az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja, amely gazdasági büntető intézkedéseket léptethet életbe Irán ellen.

(Reuters, MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.