Forrás: NOL

Hollandia újra fél

Szőcs László, 2004. november 9. 09:30

Tegnap hajnalban az eindhoveni iszlám iskolánál robbanás történt, sérült nem voltKép: AFP – Bert Jansen

Iszlámellenes erőszakhoz vezetett a múlt keddi Van Gogh-gyilkosság, amely a Fortuyn-merénylet után ismét felkavarta a királyságot. Az ellentmondásos megítélésű filmrendezőt ma temetik.

A muzulmánok azt mondják, félnek. Nem: mi félünk – mondja Nicolette Toering, az egy hete meggyilkolt Theo van Gogh (a nagy festő fivérének ükunokája) egyik gyászolója. Pedig most már mindenki félhet: az elmúlt napokban több holland városban is iszlámellenes bosszúra került sor, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a rendőrség közvetlenül egy marokkói-holland állampolgárt (Mohammed B.-t) gyanúsít az amszterdami merénylet elkövetésével. Több, részben szintén kettős állampolgárságú arabot is őrizetbe vettek.

A bosszúállók iszlám közösségi épületre támadtak Amszterdamban – Huizenben, Rotterdamban és Bredában pedig mecseteket próbáltak felgyújtani. Egy másik rotterdami mecset ajtajára ismeretlenek (a muzulmán híveket különösen sértő) disznófejeket tűztek, és gyalázkodó feliratokat aggattak. Mindennek a betetőzéseképpen tegnap robbantást hajtottak végre egy eindhoveni iszlám iskolánál – igaz, olyan hajnali időpontban, hogy nyilván fenyegetésnek szánták. Senki nem sérült meg.

Mindez ugyan néhány – jelenleg is körözés alatt álló – szélsőséges személy számlájára írható. Kétségtelen az is, hogy az iszlám némely vonását nyíltan bíráló filmrendező és közíró meggyilkolása (a két és fél évvel ezelőtti Fortuyn-merénylethez hasonlóan) ismét az idegengyűlölet megerősödéséhez vezet az egyébként toleránsnak tartott királyságban. Az iszlámellenes platformon politizáló, a jobboldali liberális VVD-ből kivált Geert Wilders új pártot szervez; becslések szerint a szavazók máris tizenkét százalékának rokonszenvével övezve. A politikus rendőri védelem alatt áll, másokhoz hasonlóan őt is megfenyegették a szélsőséges iszlamisták, akiknek a számát ötven-százra teszik Amszterdamban. Antiszemita fenyegetést kapott Job Cohen, a város zsidó vallású polgármestere is – ahogy védelem alá kellett helyezni Ayaan Hirsi Alit, az iszlám viszszásságait leleplező Van Gogh-film forgatókönyvíróját, aki szomáliai menekültből lett VVD-képviselő.

Nemcsak Wildersnek, más holland politikusoknak is elegük van az ‘országukba helyezett fanatikus bombából’. – A fasiszta iszlám elhozta a dzsihádot Hollandiába – mondta Josias van Aartsen VVD-frakcióvezető. Gerrit Zalm miniszterelnök-helyettes szerint pedig – aki főnökét, az EU soros elnökségét ellátó Jan Peter Balkenendét helyettesítette – kormánya hadat üzent a terrorizmusnak, és egyesek radikalizmusa ‘rosszabb, mint gondoltuk’. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy nem szabad megbélyegezni a 16 milliós ország 900-950 ezer muzulmánját, akiknek döntő többsége elítéli az erőszakot. Boris Dittrich, a D66 centrumpárt vezetője szerint a szélsőségesektől meg kell vonni a holland állampolgárságot, és ki kell toloncolni őket az országból.

Belgiumból nézve feltűnő, hogy még a déli országrész, a francia nyelvű Vallónia sajtója is milyen feszült figyelemmel követi a hollandiai fejleményeket – a flamand médiáról nem is beszélve. Belgiumban 500-600 ezer muzulmán él, és még a vezető kormánypárt, a flamand liberális VLD vezetői szerint is kudarcot vallottak az integrálásukra tett erőfeszítések.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.