Forrás: NOL

Felmelegített földönkívüliek

Cs. G., 2004. november 10. 00:00

Egy mese- és egy horrorfilm kellett ahhoz, hogy tömegesen meginduljanak az emberek a multiplexekbe: az Alien vs. Predator és a Cápamese nagyon régen nem tapasztalt forgalommal indult, a negyvenezer néző tekintélyes szám manapság. A negyedik helyig jutott a futottak még kategóriába tartozó Neveletlen hercegnő 2. – amely legalább olyan gyenge, mint az első rész. De örömteli, hogy felkerült a toplistára a jó szándékú, művészieskedő tanmese, a Monsieur Ibrahim és a Korán virágai, amelynek világpremierje a tavalyi velencei filmfesztiválon volt. A keserédes film igazi jutalomjáték, Omar Sharif, az egyiptomi születésű színész sokadszorra bizonyította: kivételes tehetség és egyéniség. Dupeyron művében újraértékeli a francia új hullámot. A film ifjú hőse, a tizenhat éves zsidó fiú, Momo (Pierre Boulager) olyan, mintha Truffaut Négyszáz csapásából lépett volna ki. Szüleinek, a felnőtteknek a világa ugyanolyan gonosz, mint Truffaut-nál, de Momónak nem kell elfutnia a tengerig, mint Jean-Pierre Léaud-nak a Négyszáz csapás utolsó jelenetében. Ugyanis megtalálja a szeretetet a szemközti muzulmán boltosnál, Ibrahim úrnál (Sharif), aki apja halála után örökbe is fogadja. Dupeyron újszerű látásmódja, színészvezetése jóvoltából ismét egy olyan francia filmmel van dolgunk, amely képes úgy elmondani az élet szépségeit, hogy közben szinte végig melankolikus, ha úgy tetszik, reális tud lenni.

Az, hogy a Cápamese ilyen népszerű – mivel a rajzfilmek legújabb reneszánszukat élik – nem annyira meglepő, az Alien vs. Predatoré viszont már annál inkább. Különösen hogy a tengerentúlon népszerű ‘versus filmekből’ hazánkban még egyet sem mutattak be. Erre legutóbb a Freddy vs. Jasonnak lett volna esélye, de minden bizonnyal nem tartották elég erősnek a Rémálom az Elm utcában és a Halloween-szériák magyarországi kultuszát. Lehet benne valami: ezek a ‘próbáljuk ki a szuperhősöket egymás ellen’-féle darabok általában akkor születnek meg, amikor egy franchise kifullad, vagy ne adj” isten, újra akarják éleszteni.

Az Alien és a Predator esetében az utóbbi a kopottabb, tulajdonképpen csak azért kerültek be a képbe, mert a stúdió mindenképpen folytatni akarta az Alien-szériát, amely minden idők egyik legjobb-legsikeresebb sci-fi-horror darabjai lettek. Ridley Scott, James Cameron és David Fincher, az első három rész rendezője igazi klasszikusokat alkottak. A szinte legyőzhetetlen idegenekkel hősiesen harcoló Ripley (Sigourney Weaver) önfeláldozó halála után, úgy tűnt, hogy vége a szériának. Majd Jean-Pierre Jeunet újraélesztette őt a – finoman szólva vegyesen fogadott – negyedik rész kedvéért. Jobb lett volna azonban a régit folytatni, mint ezt a versus változatot elkészíteni, amely röviden értékelve meggyalázza a sorozatot. A siker és a bevételek a régi filmeknek köszönhetőek – pofátlanul lehúztak az idegenekről még egy bőrt.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.