Forrás: NOL

Kiállítás a nógrádi zsidóságról

Tarnóczi László, 2004. november 9. 00:00

A nógrádi zsidóság történetéről ‘Befogadtattál és kitaszíttattál’ címmel kiállítás nyílt Salgótarjánban, a Nógrád Megyei Levéltárban.

– Szándékosan nem holokausztkiállítást rendeztünk, noha a kiállítást a deportálások 60. évfordulójára időzítettük. Mi nem csupán a zsidóság vészkorszakát akartuk a látogatók elé tárni, hanem szerettük volna azokat az értékeket is bemutatni, amelyeket a történelmi Nógrád vármegye területén a zsidóság létrehozott az elmúlt századok során – mondta Pásztor Cecília levéltáros, a kiállítás rendezője, akinek gyűjteményes kötete, a Salgótarjáni zsidótörténet második kiadásban nemrég látott napvilágot.

Tyekvicska Árpád, a levéltár igazgatója szakmailag azt tekinti legnagyobb eredményüknek, hogy az 1944-ben hatezer főt számláló nógrádi zsidóságból csaknem ötezernek a sorsát már felkutatták, a ‘nevek fala’ a vészkorszakban elpusztultak emlékét őrzi a kiállításon. A kutatás nehézségét jelzi, hogy tudnak olyan balassagyarmati zsidó származású emberről, aki három évvel a második világháború vége után tért haza szovjet hadifogságból. A vészkorszak áldozatainak felkutatására Losoncon Puntigán József a zsidótemető sírkövein lévő feliratokat vette lajstromba, de az emlékfalak, viszszaemlékezések, izraeli gyűjtemények egybevetése mind pontosabb névsor összeállítását teszi lehetővé.

Pásztor Cecília az izraeli Yad Vashem Intézettől is kapott fotókat a tárlathoz, és a nagykürtösi, a losonci levéltár, a balassagyarmati zsidó hitközség és a Nógrádi Történeti Múzeum dokumentumait is rendelkezésükre bocsátották. Ennek köszönhetően nem csupán a ‘kitaszítás falát’ építhették meg, amely a vészkorszak nógrádi vonatkozásait mutatja be, de a ‘befogadás falán’, tablókon és tárlókban mutathatták be a Nógrádban élt zsidók vallási és gazdasági életét, közéleti szerepvállalásukat is. A kiállított tárgyak között megtalálható egy salgótarjáni divatlap, a Parisiana, amelyet Polacsek Vilmos szerkesztett, látható házasságlevél, s egy kóser állat bőrére koromtintával és madártollal rótt tóra is. A tárlat egyik érdekességét képezik azok az ezüstözött réz gyertyatartók, amelyeket kályhaezüsttel fújtak le, hogy értéktelenebbnek tűnjenek.

A ‘Befogadtattál és kitaszíttattál’ című kiállítás az év végéig látogatható Salgótarjánban. Rendezői elsősorban iskolás csoportok érdeklődésére számítanak, de a tárlat nem csupán a történelemórák kiegészítője lehet, hanem adalékokkal szolgál mind a helytörténeti, mind a zsidóságtörténeti kutatásokhoz is. Mint megtudtuk, a jövő évben várhatóan vándorkiállítást rendeznek a most bemutatott anyagokból, Balassagyarmaton, Losoncon és több más, elsősorban nógrádi városban is megismerkedhetnek vele az érdeklődők.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.