Forrás: NOL

Raktárból koncertterem

Felújítják az orosházi zsinagógát

B. Papp László, 2004. november 8. 00:00

Ma még lepusztult állapotban áll a zsinagógaKép: Népszabadság – Kecskeméti Kriszitna

Az orosházi zsinagógát a világháború után évtizedekig raktárnak használták, évek óta üresen áll. A város a közeljövőben pályázati támogatással felújítja a településen méltatlan állapotban álló zsidó templomot.

A következő két évben 140 millió forintot költenek a Bajcsy-Zsilinszky utcában álló épület felújítására. Az öszszegből 28 milliót a város saját erejéből biztosít, a többit a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán nyerte.

A zsinagóga 1890-ben épült, amikor mintegy kilencszáz zsidó ember élt a városban. A második világháborút követően – ekkor már alig több mint háromszáz tagja volt a hitközségnek – a templomot már nem sokáig használták eredeti funkciójában. A hatvanas évektől raktárként funkcionált. A zsinagóga 1992-ben került az önkormányzat tulajdonába. Az utóbbi években csak kisebb állagmegóvó munkálatok folytak, ezért a templom állapota folyamatosan romlott.

Erős Károly, az önkormányzat városfejlesztési osztályának vezetője lapunknak elmondta: a felújítást követően a zsinagógában koncerteket, kiállításokat rendeznének. Az ötszáz négyzetméteres épület galériás, dongaboltozatos nagytermében félezer ember számára lesz ülőhely. A helyi védettség alatt álló épületet korhűen szeretnék restaurálni, ezért a következő hetekben a helyi Szántó Kovács János Múzeum közreműködésével korabeli fényképeket és dokumentumokat igyekeznek felkutatni. Az épületet ki is bővítik: egy 340 négyzetméter teljes alapterületű, kétszintes ingatlant építenek mögé, amelyben iroda, raktár, előadóterem, klubszobák és mellékhelyiségek kapnak helyet.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.