Forrás: NOL

Triumvirátus lép Arafat helyére

Munkatársunktól, 2004. november 6. 00:00

Palesztin vezetők távoznak az Arafat ramallahi főhadiszállásán tartott tanácskozásrólKép: REUTERS – ERIC GAILLARD

A palesztinok és az izraeliek is attól félnek, hogy a kómában lévő Jasszer Arafat halála alkalom lesz az erőszak kirobbanására a Közel-Keleten. Százötvenezer palesztin arab imádkozott péntek délután a jeruzsálemi Templom-hegyen.

A világvallások e sokszorosan szentnek nyilvánított helyén – a ramadán böjti hónap utolsó péntekjén gyűltek öszsze ennyien, hogy Jasszer Arafat gyógyulásáért is imádkozzanak. Az eseményt még feszültebbé tette az egész térséget betöltő várakozás és félelem. Jasszer Arafat Párizsban haldoklik, s a politikusok és egyszerű emberek kétségek között töltik a bizonytalanság óráit. Az ok nemcsak az, hogy a 75 éves, kómában lévő politikus egy kézben összpontosította a hatalmat.

A legtöbben most úgy vélekednek, hogy a palesztin hatóság élén egy háromtagú csoport veszi át az irányítást. Ahmed Korei miniszterelnök máris magához vette a biztonsággal kapcsolatos ügyek irányítását. Mahmud Abbasz vezeti a PFSZ-t. Őhozzájuk csatlakozik Rauhi Fattuh, a palesztin parlament elnöke, aki az alkotmány értelmében Arafat elnöki posztját örökli majd. Időközben azonban elterjedt, hogy a haldokló örököst jelölt ki Faruk Kaddumi személyében. A Tuniszban élő férfi, a Fatah alapítói közül egyedül van már csak életben. Ő viszont ellenezte a megbékélést Izraellel, s ezért 1993 óta kivonult a palesztin politikából. A hatalomban lévők tagadják, hogy Kaddumit Arafat kijelölte volna. A világ úgy tudja, hogy Arafat felépülésére nincs esély, eközben a palesztin politikusok az elnök gyógyulását ígérik híveiknek. (Továbbra sem tisztázódott, mi Arafat betegsége. Internetes forrásokban a legkülönbözőbb szervi, idegrendszeri, sőt fertőző betegségeket is említik. A betegnek gyakorlatilag megszűnt az immunvédelme. Több forrás is egybehangzóan azt írja, hogy Szuha Arafat, az elnök felesége dönthet csak arról, kikapcsolják-e a férjét életben tartó gépeket. Állítólag Szuha a még tudatánál lévő Arafatot arra kérte, végrendelkezzék, s hagyja rá és lányára vagyonát. Ezt az elnök állítólag megtagadta.)

Pénteken tanácskozást tartottak Gázában a palesztin szervezetek. A 13 szervezet vezetői az Arafat utáni időszakról tanácskoztak. Korei és Abbasz állítólag itt találkozott a Hamasz, valamint az Iszlám Dzsihád vezetőivel. ‘Azért vagyunk ma itt, hogy megmutassuk egységünket’ – nyilatkozta az Iszlám Dzsihád szóvivője. Lapzártáig nem derült ki, született-e olyan megállapodás, amely garantálja a békés átmenetet.

Izrael mindenesetre fokozott készültségben várja az elkerülhetetlen pillanatot. A hadsereg felkészült a támadásokra. Első lépésben megtiltották az ötven évnél fiatalabb palesztin férfiaknak és a 35 évnél fiatalabb nőknek a belépést az izraeli területre. A Népszabadságnak izraeli források elmondták, hogy az országban az élet normálisan folyik, de a társadalomban erősödik a félelem és szorongás attól, hogy a várható halál kiszámíthatatlan következményekkel jár majd.

Még keresik a sírhelyet a palesztin vezérnek

Az izraeli kormánynak egyik legfőbb gondja az, hogy hová temessék el Jasszer Arafatot. Több változatot is végigjátszottak. A palesztinok vezérük méltó temetési helyét Jeruzsálemben, ott is a Haram al-Sarifban, azaz a Templom-hegyen látják. A jeruzsálemi mufti szerint Arafat maga mondta ezt korábban bizalmasainak. Ezt az izraeli kormány visszautasította. Joszef (Tomy) Lapid igazságügy-miniszter kijelentette: ‘A palesztinok választanak temetkezési helyet neki, de ez nem lehet Jeruzsálem. Ott zsidó királyok nyugszanak, nem pedig palesztin terroristák.’ Lapid annak nem látná akadályát, hogy az elnököt a Gázai övezetben temessék el. Arafat apja innen származott el, családjának Hán Juniszban van temetkezési helye. Korábban felvetették, hogy Arafat sírhelye egy olyan helyen lehetne a palesztin autonómia területén, ahonnan rálátni a kelet-jeruzsálemi szent helyekre.

Ezt az izraeliek még nem utasították el. Komoly gondot okozna nekik, ha a temetésre sok külföldi személyiség utazna, s köztük arab és iszlám vezetők, beleértve az Izraellel kibékíthetetlenül ellenséges politikusokat is. Utóbbiak feltehetően a jordániai Ammánba érkeznének, s a Jordán folyón lévő (izraeli katonák által felügyelt) Allenby hídon át utaznának a temetés helyére. A temetés körüli feszültség hosszú időre megronthatja a viszonyt. A Haarec egy palesztin politikust idéz, aki szerint ‘vezetőink nem találkozhatnak izraeli hivatalos személyekkel a jövőben, amennyiben Izrael a temetéssel kapcsolatban nem humanitárius módon cselekszik.’ (Munkatársunktól)

Hírösszefoglalónk

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.