Forrás: NOL

Izrael csak a Gázai övezetben engedné eltemetni Arafatot

Népszabadság Online, 2004. november 5. 09:30

Izrael megengedné a palesztinoknak, hogy a Gázai övezetben temessék el Jasszer Arafat palesztin elnököt, de nem Jeruzsálemben – jelentette ki pénteken Jószef Lapid izraeli igazságügy-miniszter.

Arafat korábban tanácsadóival folytatott magánbeszélgetésekben azt mondta, hogy szeretné, ha a jeruzsálemi al-Aksza mecset, az iszlám egyik legfontosabb szentélye közelében temetnék el.

Lapid pénteki televíziós nyilatkozatában éppen az ezzel kapcsolatos izraeli álláspontot ismételte meg. Névtelenséget kérő izraeli biztonsági vezetők szerint Izrael jelenleg csak a Gázai övezetet tekinti lehetséges megoldásnak, és ellenzi, hogy a palesztin elnök végső nyugvóhelye Ciszjordániában legyen, ahol az elmúlt három évet az izraeli hadsereg által körülzárt rámalláhi  főhadiszállásán töltötte.

Az izraeli igazságügy-miniszter szerint  egy gázai övezeti temetés „nem jelentene problémát”, ugyanakkor nem utalt egy várható ciszjordániai tilalomra.

Palesztin illetékesek mindeddig nem voltak hajlandók tervezni a Párizs környéki katonai kórházban ápolt Arafat temetését, sem pedig egyeztetni az izraeli hatóságokkal a gyászszertartásra érkező külföldi vezetők beutazását, mondván, hogy amíg bizonytalan a palesztin vezető állapota, nem tárgyalnak ilyesmiről. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.