Forrás: Magyar HírlapHalálos fenyegetést tűzött egy késsel Van Gogh mellkasára

A holland-marokkói férfit, akit azzal vádolnak, hogy Amszterdamban megölte Theo Van Gogh filmrendezőt, egyben azzal is vádolják, hogy kapcsolatot tartott fenn egy terrorizmussal gyanúsított csoportosulással is.

A bűntény helyszíne – forrás: ReutersLeo de Wit ügyész egy sajtótájékoztatón közölte, hogy a 26 éves férfit, akit a holland média Mohammed B.-ként azonosított, vádolják azzal, hogy meggyilkolta Theo Van Gogh holland filmrendezőt kedden Amszterdamban, valamint hogy megkísérelt megölni egy, a helyszínre siető rendőrt és egy nézelődőt.

Úgy fogunk érvelni a bíróság előtt, hogy ő egy bűnszervezet középpontjában áll, és hogy a többi letartóztatott személy is tagja ennek a csoportosulásnak – mondta az ügyész.

Az őrizetbe vétele során megsérült gyanúsított ellen formálisan pénteken emelnek vádat.

A filmrendező meggyilkolása Hollandiában felelevenítette a szélsőséges populista politikus Pin Fortuyn esetét, akit 2002-ben egy állatvédő aktivista gyilkolt meg.

Ugyancsak félő, hogy a mostani gyilkosságot követően felerősödnek a faji feszültségek abban az országban, ahol már eddig is erősödőben voltak a külföldiekkel szembeni ellenérzések – teszi hozzá a Reuters.

Az eddig hallgatáshoz való jogával élő gyanúsítottat vádolják továbbá azzal, hogy szervezkedett Aynaan Hirsi Ali holland parlamenti politikus és más személyek meggyilkolására.

A gyanúsított állítólag egy halálos fenyegetést tűzött a meggyilkolt filmrendező mellkasára egy késsel, melyet Hirsi Alinak címzett.

A szomáliai származású liberális politikus írta annak a Van Gogh-filmnek a forgatókönyvét, mely az iszlám társadalmon belüli, nőket érintő erőszakot mutatta be.

A levélben a következő olvasható: „Kedves Hirshi Ali (sic!) asszony. Amióta beléptél a hollandiai politikai arénába folyamatosan azzal voltál elfoglalva, hogy felszólalásaiddal terrorizáld a muszlimokat és az iszlámot. ” A levélíró egyébként hitetlen fundamentalistának nevezi a képviselőt.

Antiszemitizmus, szélsőségesek

Bernard Welten rendőrfelügyelő úgy nyilatkozott, hogy a hangulat nyugodt Anszterdamban, ugyanakkor rendelkezésére állnak plusz rendőri egységek is, melyekkel szükség esetén helyre tudják állítani a közrendet.

A meggyilkolt rendező holttestére tűzött levélben az is szerepel, hogy a holland politikát „a zsidók uralják”. Az irományban több vezető politikussal szemben is vádak hangoznak el.

Az ügyész elmondta, hogy a nyolc őrizetbe vett személy közül hatot azzal vádolnak, hogy szintén közük van egy bűnszervezethez, míg a másik két előállított személyt szabadon engedik.

A rendőrség várhatóan további szélsőséges csoportok után fog kutatni Hollandiában, és az ügyészség szerint további letartóztatások is várhatóak.

Reuters

©

Comments are closed.