Forrás: Magyar HírlapAmerika félt a jóslatoktól

Amerika választ

Szokatlanul magas részvételi arányt jeleztek a tegnapi – jóval lapzártánk után befejeződött – amerikai elnökválasztásra, a két vetélytárs, a republikánus elnök, George W. Bush és demokrata kihívója, John F. Kerry mégis az utolsó pillanatig kampányolt. Nem győzték hangoztatni: ezúttal tényleg minden szavazat számított. Aligha akadt elemző, aki biztosra merte volna mondani Kerry vagy Bush győzelmét.

Szavazásra várnak az Ohio állambeli Columbusban (Reuters) – galéria, kattintson!Egy döntetlen és egy Bush-győzelem – így kezdődött az amerikai elnökválasztás 2004-ben. New Hampshire állam nem szabja meg, hány órakor lehet kinyitni a szavazóhelyiségeket, ez pedig kiváló alkalom arra, hogy olyan települések, amelyek sosem kerülnének be a hírekbe, reklámot csináljanak maguknak. Keddre virradóra, éjfélkor két helyen, Dixville Notchban és Hart’s Locationban le is tudták a voksolást. Előbbiben mind a 26 regisztrált szavazó egyszerre voksolt, majd azonnal kezdődhetett is a számlálás: az eredmény 17-9 Bush javára. Hart’s Locationnak 31 voksolója volt, ebből egyformán 15-öt kapott a két fő jelölt, egyet pedig a függetlenként induló fogyasztóvédő, Ralph Nader.

New Hampshire nem csak ezért volt érdekes idén. Az új-angliai állam rendre republikánus elnököt választ, idén azonban a demokrata jelölt a szomszédos Massachusettsből származik, az utóbbi években onnan sokan költöztek át New Hampshire-be.

Az éjszakát a texasi Crawfordban (otthon) töltő Bush tegnap előbb szavazott, majd még beterveztek neki egy gyors fellépést Ohióban. Kerry, a massachusettsi szenátor a választás estéjére, az ünneplésre vagy a vereség elismerésére Bostonba érkezett, itt is szavazott, előbb azonban még elment Wisconsinba egy utolsó fellépésre.

Massachusetts kimaradt az igazi kampányból, biztos demokrata hely ez. Bostonban mindenki hatalmas lelkesedéssel készült a tegnap estére, megannyi partit szerveztek, a vendéglők csalogatták a társaságokat, sok ezer ember pedig a fő demokrata bulin, a Copley Square-en képzelte el az ünneplést. Ekkora lelkesedés mellett természeteseknek tűntek a sorok a szavazóhelyiségek előtt is. A Magyar Hírlap tudósítójára a megkérdezettek nagy többsége kisebb megütközéssel nézett, amikor meghallották a kérdést: mégis, kire szavaz. Azért akadtak Bush-pártiak is. A város két lapjából az ismertebb, a Boston Globe Kerryt, a bulvárosabb viszont az elnököt támogatta.

Kenneth, a taxisofőr elmondta, ő elég sokat vacillált, de Busht választotta. „Sok pénzem nincs, a gazdaság pedig rosszul megy, nekem mégis tetszik az elnök – mégpedig Irak miatt” – magyarázta. A sorból többen majdnem meglincselték, mondván: éppen Irak az első számú ok arra, hogy az elnököt elcsapják. Nagyrészt ez a hangulat jellemző a Harvard Egyetem városában, Cambridge-ben, ahol még az amúgy máskor republikánus szavazók is inkább búcsúznának Bushtól. A demokraták itt végképp elszántak – dől belőlük a panasz: Irak, gazdaság, környezetvédelem, a vallási fundamentalizmus támogatása, az elnök „ostobasága” stb. Edmund Beard, a Massachusetts Egyetem McCormack politikai intézetének vezetője szerint errefelé a kevésbé iskolázottak választják Busht. Egyszerű megfogalmazásai, a dolgok fekete vagy fehér típusú megközelítése rokonszenvesebbé teszi őt. Phillip Jones pincértől azonban megtudhattam egy másik okot is. Ô ír származású, és kicsit csalódott, amikor megtudta, nem egy régi ír család leszármazottjáról van szó, hanem egy katolikusnak megtért zsidóról, Kelet-Európából. (Abba nem mentünk bele, hogy egy hír szerint Kerrynek és Bushnak tizenegy generációval ezelőtt közös rokonuk volt, tehát sokadik fokon unokatestvérek.)

Beard úgy véli, Kerry jó választás volt, mert nem tartozik a párt egyik szélsőségéhez sem, s sokakat képes megszólítani. Kerry esélye az, hogy az emberekben megfogalmazódott: Bush nem tudja, miként rakja rendbe a dolgokat. Jöjjön más.

Nagy Iván Zsolt

Boston

©

Comments are closed.