Forrás: NOL

A merénylő nem iszlamista csoportból jött

Munkatársunktól, 2004. november 2. 00:00

A Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) a palesztin ellenállási mozgalom egyik legelszántabb, legtapasztaltabb, csaknem fél évszázados múltra visszatekintő, jól szervezett csoportja, hírhedt terrorcselekmények végrehajtója. Egyik vezetője, Abu Abbasz és emberei gyilkolják meg 1985-ben és lökik a tengerbe az olasz Achille Lauro tengerjáró hajón utazó idős zsidó tolókocsis mozgássérültet, Leon Klinghoffert. Abu Abbaszt, miként más terrorszervezet-vezetőket – így a különösen kegyetlen Abu Nidalt is – támogatta az iraki diktátor, Szaddám Huszein.

A PFLP azon csökkenő befolyású szervezetek közé tartozik, amelyek igyekszenek a palesztin mozgalom ‘világi’, tehát az iszlámtól többé-kevésbé mentes szárnyán belül maradva ellensúlyozni a fundamentalista- iszlamista szervezetek, a Hezbollah, Hamasz befolyását. A PFLP következetesen tagadja Izrael állam létét, elutasít mindenféle tárgyalásos megoldást, és a fegyveres harcot, a minden izraeli lakos elleni terrorcselekményeket tűzi ki célul.

A PFLP-t a rendszerváltás előtt szálak fűzték a magyar fővároshoz is, vezetőit, akik gyakran megfordultak nálunk is, jól ismerték Magyarországot. A Párizsban életfogytiglani börtönbüntetését töltő Carlos nemzetközi terrorista is több akcióban működött együtt, vagy hajtott végre terrorcselekményeket a marxista-leninista beállítottságú PFLP megbízásából. Budapesten 2001. augusztus végén kiadott közleményében a Demokratikus Ifjúsági Világ Szövetség (DIVSZ) teljes szolidaritásáról biztosítja a palesztin felkelést, a PFLP-t, elítéli a ‘kegyetlen és brutális izraeli rezsimet’, amely egy katonai akcióval elpusztítja a PFLP terrorszervezet akkori főtitkárát, Abu Ali Musztafát.

A PFLP jelentősége a fő támogató, a Szovjetunió és a szocialista tábor széthullásával csökkent. Éppígy befolyása is visszaesett a palesztin mozgalomban, az Arafat körüli többtucatnyi, a szélsőbaltól a szélsőjobbig terjedő politikai nézeteket valló palesztin csoportok körében. Az amerikai hegemóniát, a nemzetközi nagytőkét, a multinacionális vállalatokat, a globalizmust támadó retorikájával bizonyos rokonszenvet keltett egyes antiglobalista csoportok körében (lásd a 2001-es budapesti DIVSZ szolidaritási nyilatkozatot), amelyektől nem idegen az antiszemitizmus, az Izrael = az amerikai karvalytőke ideológia. (D. P.)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.