Forrás: NOL

Milyen állapotban van Arafat?

G. M., 2004. október 30. 16:06

Arafat üres széke ramaláhi irodájában, balra Mahmud Abbász, jobbra Ahmed KoreiKép: AFP – Odd AndersenA Párizsban kezelt palesztin elnökről ellentmondó hírek láttak napvilágot. Leukémiáról és az Arafat-korszak végéről beszélnek, míg a francia fővároban azt állítják: a diagnózisra még várni kell, Arafat vissza fog térni.

Negyvennyolc órán belül adnak ki orvosi jelentést Jasszer Arafat palesztin elnök egészségi állapotáról – jelentette az MTI szombaton Nabíl Abu Rudeina, Arafat főtanácsadójára hivatkozva.

Rudeina szerint jelenleg elemzik a palesztin vezető orvosi vizsgálatainak eredményeit. A főtanácsadó szerint Arafat állapota stabil, de állandó orvosi felügyelet alatt áll. Ugyanakkor nem volt hajlandó kommentálni azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Arafat leukémiában szenved (ezt állítja többek között a Spiegel internetes kiadása).

A CNN közben tényként jelentette be: az Arafat-korszaknak vége. Az amerikai hírtelevízió palesztin körökből kapott információi szerint Arafat nincs olyan mentális állapotban, hogy betöltse elnöki posztját, javulás pedig nem valószínű. A CNN ugyanakkor bemutatta az ellentétes híreket is, és arra a konklúzióra jutott, hogy a palesztin vezetésben megkezdődött a hatalmi harc, ezért érkezik ennyi ellentmondó híresztelés.

A palesztin elnök pénteken érkezett Franciaországba, a Párizs melletti Clamart Percy katonai kórházában kezelik. Közben a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) második számú vezetője, Mahmúd Abbász a ciszjordániai Rámalláhban egységre szólított fel minden palesztin erőt a PFSZ végrehajtó bizottságának szombati ülését követően, amelyet első ízben tartottak meg Arafat nélkül.

„Felszólítjuk népünk minden erejét és pártját, hogy egyesüljenek és felelős módon dolgozzanak együtt, hogy megvédjük hazánkat és megakadályozzunk minden ellene irányuló támadási kísérletet – jelentette ki a volt palesztin miniszterelnök – Imádkozzunk vezetőnk gyógyulásáért, hogy visszatérhessen népéhez és ügyéhez, mert még nagy szükség van rá”.

A CNN-nek nyilatkozó palesztin miniszter szerint Izrael ígéretet tett arra, hogy Arafat visszatérhet Ciszjordániába. A palesztin elnök épp azért nem hagyta el három évig Ramalláht, mert a zsidó állam figyelmeztette: nem engedi vissza. A Spiegelnek nyilatkozó szakértő szerint Arafat távozása esélyt adhat a közel-keleti békére, mert palesztin oldalról egy új tárgyalófél ülhetne asztalhoz – Saron Arafattal nem hajlandó beszélni, és ebben Washington is támogatja.

Lyndon B. Johnson volt az Egyesült Államok elnöke, mikor Arafat a világpolitika színterére lépett. Sok pénzt nem tettek volna arra, hogy az építőmérnökből terroristavezérré emelkedett, majd Nodel béke-díjassá mutálódott palesztin elnök természetes halált halhat. Elemzők szerint azonban pont ez a legfontosabb kérdés az arab-zsidó konfliktus békés rendezésére.

(Forrás: MTI, CNN, Spiegel Online)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.