Forrás: NOL

A Fidesz a Budapest Rádiót támadja

Munkatársunktól, 2004. október 29. 16:08

Az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) fordult a Fidesz a Budapest Rádió két októberi műsora miatt, mert véleményük szerint a médium uszításnak, közösség elleni izgatásnak adott teret – közölte az MTI-vel pénteken az ellenzéki párt kulturális tagozatának médiaszekciója.

A rádió szerint ugyanakkor nem követtek el hibát, amikor közöltek egy beszélgetést Bácsfi Diánával, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjével, illetve egy Pajzs Miklós-verset.

A Fidesz MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Budapest Rádió október 12-én este Fiala János műsorvezetésében beszélgetést sugárzott „a Tilos Rádióban elhíresült Pajzs Miklóssal”, aki felolvasta „Mi a szar ezen a magyar ugaron?” című versét.

Az ellenzéki párt közlésében azt írta, a műsorfigyelő csoportjukhoz beérkezett felvétel tanúsága szerint többek között a versben az is szerepelt: „… Fajra zsidó ez a megélhetési magyar, egy zsidó zombi, aki zsidó vért akar. Hát ilyenekből áll ez a jobboldal, menjenek a p…ba, de azonnal! Üssed, verjed, k…d, szúrjad, vágjad, akasszad! Élve ne hagyjad!”. A rádió október 13-i műsorában pedig „Bácsfi Diána ismertette, népszerűsítette uszító nézeteit” – olvasható a közleményben.

„A Budapest Rádió abban az esetben, ha teret ad uszításra, közösség elleni izgatásra, antiszemita, kirekesztő és szélsőséges, másokat sértő eszmék terjesztésére, azzal súlyosan sérti a médiatörvény alapelveiben foglaltakat”, ezért a Fidesz a felszólítja az ORTT-t, hogy államigazgatási eljárás keretében vizsgálja meg a műsorokat és, ha bebizonyosodik a médiatörvény sérelme, akkor a legszigorúbb büntetést szabja ki a rádióval szemben – áll a dokumentumban. Hozzáteszik: álláspontjuk szerint a rádiót nem menti fel az a tény, ha a műsorvezető megjegyzi, hogy elhatárolódik az elhangzottaktól.

Szegő Tibor, a Budapest Rádió programigazgatója az MTI-nek azt mondta: „Pajzs Miklós alkotása egy művészeti alkotás, amelyet mi sem nem vállaltunk fel, sem nem utasítunk el, egyszerűen bemutattuk és a hallgatókra bíztuk, hogy ő milyen véleményt alkot”. Közlése szerint Pajzs Miklós több alternatív zenekarban fordult már meg, verseket ír és zenei alkotásokat készít.

A másik műsorral kapcsolatban elmondta: a Bácsfi Diánával készült beszélgetést nem a rádió, hanem egy médiaszakos egyetemi hallgató készítette. „Viszont befogadtuk a műsorba, azért, hogy hallgatóink tudják, hogy Magyarországon ilyen is létezik, (…) mármint Bácsfi Diána és az ő elvei” – fűzte hozzá. A programigazgató hangsúlyozta, az adás alatt rendszeren bemondták, hogy a Budapest Rádió elhatárolódik az ilyen eszméktől és kijelentésektől.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.