Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Kritikussá vált Arafat állapota

Keresik a következő palesztin vezetőt · Elhalasztják Saron tervének a végrehajtását?

2004. október 29. (8. oldal)

Sitkei Levente

Kritikus, de stabil az állapota Jasszer Arafatnak – jelentette ki tegnap délután Nabíl Abu Rudeina, a palesztin elnök szóvivője. A szerda este még tárgyaló Arafat egy testőre szerint levest vacsorázott, ezután hányni kezdett, és elveszítette az eszméletét. Hírügynökségi jelentések szerint az éjszaka folyamán végig delíriumban volt, majd egy ramalláhi kórházba szállították. Állapota miatt azonnal elindult a találgatás esetleges utódja személyéről.

Döntően befolyásolná a palesztin-izraeli viszályt a nagybeteg Arafat esetleges halála, hiszen a függetlenségi harc jelképe távozna az élők sorából. Hanan Asravi, az elnök tanácsadója kijelentette, senki nem veheti át Arafat szerepét, még ideiglenesen sem, ha rövid időre a palesztin vezető munkaképtelen lenne. A Háárec című izraeli napilapnak adott nyilatkozatában a tanácsadónő kifejtette, Arafat egy olyan ember, aki több tekintetben “nagyobb az életnagyságnál”. Ez feltehetően igaz is, hiszen senki nem ismeri úgy a Palesztin Felszabadítási Szervezet működését, mint Arafat, ráadásul már évtizedek óta az első számú vezető népe körében. Jelképezi az ellenállást az izraeli megszállással szemben, a vaskezű elnököt, aki soha nem fog meghátrálni, és tűzön-vízen át keresztülviszi akaratát.

Arafat halála vagy munkaképtelensége esetén így egyértelműen több ember venné át szerteágazó feladatait, első számú céljuk pedig a palesztin területeken a káosz megakadályozása. Gondot okoz viszont, hogy Arafat nem jelölt ki senkit utódjaként, és elkezdődhet a hatalmi harc a Palesztin Hatóság elnöki posztjáért. A nemrégiben nagy botrányt okozó Dzsibril Radzsub és Mohammed Dahlan biztonsági vezetők a palesztin értelmiség fiatal nemzedékéhez tartoznak, akik szembeszálltak Arafattal a kierőszakolt miniszterelnök-választás és kormányátalakítás során, ám a két férfi elveszítette szinte a teljes palesztin lakosság bizalmát, így valós esélyük nincs az elnöki poszt megszerzésére.

Lett volna viszont Mahmúd Abbásznak, aki Arafattal együtt harcolt évtizedeken át. Hosszú éveken át őt tartották a legvalószínűbb utódnak, mivel tökéletesen megértették egymást az elnökkel. Az ő politikai jövője is a miniszterelnök-választás miatt esett kútba. A Palesztin Hatóság történelmének első kormányfője épp Abbász volt, ám tavaly a két barát olyanynyira összekülönbözött, hogy lemondott a pozícióról. Utóda, Ahmed Korei szintén az elnök helyébe léphet, ám ő is igen sokszor összecsapott Arafattal.

Izraeli szakértők a találgatások mentén megjegyzik, a gázai kivonulásnak mostantól megszűnik az alapvető oka, amelyet Ariel Saron kormányfő oly sokat emlegetett, miszerint nincs tárgyalópartnere. Elképzelhető, hogy a kivonulási terv végrehajtását Arafat halála esetén felfüggesztik addig, amíg egy új palesztin kormány fel nem áll.

Csendes utcák RamallÁhban. Helyszíni jelentések szerint csak kevés ember gyűlt össze Jasszer Arafat főhadiszállása környékén, hogy híreket kapjanak elnökük állapotáról. Sokan ugyanakkor – bár esetleg nem szimpatizálnak Arafattal – úgy vélik, szörnyű tragédia lenne, ha meghalna. Ebben az esetben az izraeliek hátradőlnek, s nézik, ahogy mi egymást öljük – vélte egy ramalláhi lakos a Reuters hírügynökségnek. (MN)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.