Forrás: NOL

Arnon Grunberg

Könyv

K. R., 2004. október 29. 00:00

Kép: © Arnon Grunberg

Arnon Grunberg 33 éves. New Yorkban él. Ő ma a legismertebb holland író: kétszer nyerte el hazájában a legjobb első könyv díját – másodszor álnéven. Publikációi, kritikái az amerikai, a holland és a német sajtóban jelennek meg. Magyarországon most jelent meg harmadik könyve, az Ínyencek, a Gondolat Kiadó Világirodalmi sorozatában.

Németh Gábor így ír Grunbergről: „Grunberg Chaplin akart lenni, de nem vették fel a színiiskolába, stílusa ennek megfelelően – mindig fájdalmas, de mindig kacagtató. Grunberg kultuszfigura. Ars poeticája: ahhoz, hogy az embereket hangyaként írd le, neked is hangyává kell válnod.”

Első könyve, az Uborkaszezon több mint százezer példányban fogyott el, a második a holland irodalmi alapítvány szóró ajándéka volt – nyolcszázezer darabot osztottak szét. Nemcsak az olvasóközönség, a kritika is lelkesen fogadja írásait. Legújabb kötetét a Műcsarnokban mutatták be.

Arnon Grunberg minden művének sarkalatos motívuma az identitás keresése. Például, hogy miért gondolják azt az emberek, hogy neki egy bizonyos identitást kellene követnie. Mondjuk, a zsidó identitást, vagy éppen azt, hogy ő – vagy bárki más – nem zsidó. Az ember nem találhatja fel magát újra meg újra. Az, hogy Arnon Grunberg éppen holland vagy zsidó, vagy holland amerikai, esetleg kozmopolita, ez mind attól függ, hogy éppen kivel beszél. Az, hogy éppen hol az otthona, attól függ, hogy hol a laptopja. Ragaszkodik ahhoz a szabadságjoghoz, hogy folyamatosan változtassa az identitását.

Egy másik kérdéskör, amellyel sokszor foglalkozik Grunberg, az anya és gyermeke közt feszülő viszony. Úgy gondolja, az anya gyakran jobban függ a gyerektől, mint a gyerek az anyától.

Grunberg laptopja november közepéig Budapesten tartózkodik. A bolygó hollandi szerint az identitás az a dolog, amit már nem tudsz eldobni, mert nem létezhetsz nélküle. Ennek megfelelően: a holland nyelv Arnon Grunberg otthona. Legújabb könyve az Ínyencek, amelyet Wekerle Szabolcs fordításában élvezhet a magyar olvasó.

Részlet a kötetből:

„A hazugok azt szokták mondani, hogy valójában semmit sem tudunk. Mindent tudunk. Végigálmodni az éjszakát, kísérlet ennek a tudásnak az elégetésére. Az emlékezés nem valami régen megtörtént dolog felidézése, hiszen azt már elégetted, az emlékezés vágyakozás. A vágyakozás pedig a meghalás ideje és a széptevés ideje. Vágyakozni olyan, mint úgy tenni, mintha az utolsó órádban megőrültél volna…”

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.