Forrás: Magyar Rádió

Saron menesztette az ellene szavazó két minisztert

2004. október 27., szerda 10:11

144 olvasás

Izrael 2005 végéig kivonul a Gázai-övezetből, és kiürít négy ciszjordániai zsidó települést – így döntött este a parlament, 67:45 arányban.

Ariel Saron esti győzelme után beváltotta fenyegetését, és menesztette két, ellene szavazó miniszterét, köztük a Likud lázadóinak vezetőjét. Az ellenvoksokkal fenyegetődző többi miniszter, Benjamin Netanjahuval az élen végül a terv mellett szavazott, de később, egy sajtótájékoztatón bejelentették, hogy két héten belül elhagyják a kormányt, ha Saron nem rendez népszavazást a kivonulásról.

Az amerikai külügyminisztérium képviselői helyeselték az izraeli döntést, a palesztin hatóság külügyminisztere pedig reményét fejezte ki, hogy a gázai kivonulás az első lépés lesz a független palesztin állam megteremtése felé. A jelenlegi Saron-kormány nem folytat érdemi tárgyalásokat a palesztin vezetéssel, a kedden este megszavazott gázai kivonulás egy egyoldalú izraeli lépés.

A Hamász szerint amúgy a palesztin ellenállás győzelmét hozhatja Izrael kivonulása a Gázai-övezetből. A fegyveres palesztin mozgalom a többi palesztin terület felszabadítása felé tett lépésnek tekinti, ha Izrael jövő év végéig kivonja katonáit, és megszünteti a zsidó településeket a Gázai övezetben – mondta a szervezet szóvivője.

Az Arab Liga szerint a a Gázai-övezet és Ciszjordánia zsidó telepeinek felszámolását követnie kell az önálló palesztin állam megteremtésének. A kairói székhelyű szervezet vezetője újságíróknak azt mondta, hogy a kivonulásnak csak akkor van értelme, ha megfelelő megoldást jelent a meglévő problémákra.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.