Forrás: NOL

Saron a hadsereget akarja kivonni az ingoványból

Népszabadság Online, 2004. október 27. 10:09

Az európai lapok előretekintenek az Európai Parlament mai szavazására, amelyen eldől az új Európai Bizottság sorsa. Az izraeli parlament döntésével is sokat foglalkozik az európai sajtó.

A német DER TAGESSPIEGEL véleménye szerint a novemberben hivatalba lépő új Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso rosszul kezdett azzal, hogy nem látta előre az Európai Parlament várható reakcióját bizottsága összetételére. A TAGESSPIEGEL szerint nemcsak az a gond, hogy Barroso az olasz Rocco Buttiglione biztosjelöltben olyan embert vett be csapatába, aki a homoszexualitást bűnvéteknek tartja. Barroso legnagyobb hibája inkább az, hogy minden tiltakozás nélkül meghajolt a 25 uniós ország kormányának akarata előtt, és nem mérte fel kellően az Európai Parlament hangulatát – véli a TAGESSPIEGEL.

A dán INFORMATION azt jósolja, hogy mégha a strasbourgi parlament ma nagyon csekély többséggel jóváhagyását is adja Barroso bizottságához, további csatákra lehet majd számítani az unió intézményei, a Parlament, a Miniszterek Tanácsa és az Európai Bizottság között.

A svéd SYDSVENSKA DAGBLADET vezércikkének címe összefoglalja a lap álláspontját: ‘Jó nap ez arra, hogy „nem”-et mondjanak’. A svéd lap szerint Barroso igazolta, hogy az EU állam- és kormányfői iránti tisztelete nagyobb, mint attól való félelme, hogy a strasbourgi parlament elutasíthatja bizottságát. A SYDSVENSKA DAGBLADET szerint ez taktikai hibának bizonyulhat Barroso részéről.

A londoni FINANCIAL TIMES címoldalas jelentése szerint Barroso csapata fel van készülve arra, hogy az Európai Parlament ma elutasítja annak ellenére, hogy tegnap egész nap engedményekről volt szó, súlyos presszió és könyörgés folyt.

A szintén brit GUARDIAN strasbourgi tudósítója is úgy véli, hogy Barroso vereségre számíthat. A cikk fogalmazása szerint a mai történelmi jelentőségű szavazáson az EP-képviselők elutasíthatják az egész Európai Bizottságot, ami az Európai Uniót válságba döntheti.

Nagy horderejű szavazás volt tegnap Izraelben is, ahol a Knesset elfogadta Ariel Sharon miniszterelnök tervét, melynek értelmében a Gázai övezetből és Cisz-Jordánia kis területéről evakuálni fogják a zsidó telepeseket. A francia LIBERATION-nak azonban kételyei vannak Sharon tervét illetően. A párizsi lap úgy véli, hogy a Sharon-terv mögött pusztán politikai taktika húzódik meg. A LIBERATION szerint Sharon ezzel a módszerrel ‘valójában csak az izraeli hadsereget akarja kivonni egy kimerítő és költséges ingoványból’.

A svájci LE TEMPS is kételkedik Sharon céljait illetően, és rámutat, hogy az izraeli vezetés már a múltban is ügyesen elterelte a figyelmet a valódi problémákról olyan ‘történelmi engedményekkel’, amelyekből azután nem lett semmi.

összeállította: Matzkó László (www.bbc.hu)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.