Forrás: Magyar HírlapClinton kontra Giuliani – csodafegyverek?

Részvételi arány, „nagyágyúk”, bizonytalan szavazók: a november 2-ai elnökválasztás előtti utolsó nekiru- gaszkodással George W. Bush és John F. Kerry ezt a három tényezőt állította erőfeszítéseinek középpontjába. Az utolsó hét nap csataterei az ingadozó államok. A helyzet kísértetiesen hasonlít a négy évvel ezelőttihez.

Bill Clinton volt elnök tegnap Pennsylvaniában, Philadelphiában állt újra csatasorba Kerry mellett. A szívműtétből gyógyuló exelnök – aki holnap már Floridába utazik – állítja, hogy bírni fogja a tempót. Clinton újbóli feltűnése nemcsak lelket önthet az elszánt demokratákba, de komoly hatással lehet a még bizonytalan szavazókra is.

A Fehér Ház nyomban a Kerry-tábor gyengesége jeleként értékelte az exelnök bevetését, miközben Bush elnök Rudy Giulianit, New York volt polgármesterét veti be a kampányban. Giuliani 2001. szeptember 11-én a terrortámadások napján kivívta a város és egész Amerika megbecsülését helytállása miatt. Az elnök emberei mellesleg hetek óta tárgyalnak Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó embereivel a közös produkció lehetőségéről. Kalifornia hagyományosan a demokraták erős vára, ám a kormányzója kijelentette: ő ugyan Bushra szavaz, de Kerry a jó barátja.

Kerry és Bush egyaránt tudja, hogy az utolsó napokban a mozgósítás a fontos, a szavazási hajlandóság akár önmagában is dönthet, mert az országos felmérések mind azt mutatják: a riválisok közötti kisebb-nagyobb előnyök és hátrányok ellenére a jelenlegi állás abszolút eldöntetlen.

Kerry az Irakból érkező rossz híreket lovagolja meg, és a katolikusokat, zsidókat, fekete bőrűeket biztatja: szavazzatok rám! Bush a régi lovat üli, Kerry gyengeségére, saját erejére hivatkozik, beszédébe spanyol szavakat vegyít. Hét végi hirdetésén farkasok közelednek szemközt fenyegetően: a gyengeség vonzza őket – ez a mondanivaló.

Az utolsó napokban már nem a szokványos kampánybeszédek a fontosak, hanem a Clinton-Giuliani-féle „nagyágyúk”, az újságok, a részvétel, és talán még egy utolsó nagy dobás – írta a CNN.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.