Forrás: Magyar Rádió

A tüntetők árulással vádolják Saront

2004. október 26., kedd 15:51

183 olvasás

Az izraeli parlament jóváhagyta a miniszterelnök kivonulási tervét, amely szerint a Gázai övezetben felszámolják mind a 21 telepet, Ciszjordániában pedig a 120-ból 4-et szüntetnek meg.

Közben hitszegéssel és árulással vádolta Ariel Saron miniszterelnököt az a több ezer tüntető, aki az izraeli törvényhozás épülete elé vonulva tiltakozott a megszállt palesztin területek zsidó telepeinek felszámolása ellen.

A felszámolandó telepek lakói kártérítést kapnak majd, de azokat megbüntetik, akik nem fogadják el a döntést.

67-en az elszakadási terv mellett, a gázai kivonulás mellett és 44-en ellene szavaztak. Volt olyan képviselő, aki a kórházból jött ki, az arab képviselők jelentős része nem vett részt a szavazáson.

A szavazás előtt délután Izraelben igazi mini dráma zajlott. Hat miniszter összegyűlt a parlament egyik szobájában és egyenesen puccskísérletről beszéltek a televízióban. A csoport élén Benjamin Netanjahu állt, és ultimátum elé próbálták állítani Ariel Saront, hogy ha nem csatlakoztatja a népszavazás ötletét a gázai kivonuláshoz, akkor ellene szavaznak. Úgy látszik, kötélből vannak az izraeli miniszterelnök idegei, egyszerűen nem fogadta az ultimátumot átadni készülő vagy vele tárgyalni készülő hat lázadó minisztert. Egész délután, öt órától nyolcig, a szavazásig nem fogadta őket, azt mondta, hogy nem ér rá, bezárkózott a szobájába, ezáltal egy olyan feszültség jöhetett létre az ellenálló miniszterek között, hogy gyakorlatilag saját levükben főttek, végül saját maguk feladták mindenféle kompromisszum nélkül, mindenféle tárgyalás nélkül az eredeti elképzeléseket.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.