Forrás: NOL

Művészetek háza lesz a zsinagógában

H. A., 2004. október 25. 00:00

A nagykanizsai zsidó hitközség elöljárói attól tartanak, hogy a város zsinagógájának tervezett felújítása után kiszorulhatnak a műemlék épületből.

A nagykanizsai hitközség szeretné elérni, hogy a rekonstrukciót követően is használhassák majd vallási célokra a templomot – tudtuk meg a helyi zsidó közösség elnökétől. Az 1821-ben épült nagykanizsai zsinagóga épülete a rendszerváltozás előtt került a város tulajdonába, miközben az a telek, amelyen a templom áll, a hitközség kezében maradt. A kanizsai zsidó hitközség az elmúlt másfél évtizedben számos kísérletet tett a zsinagóga tulajdonjogának visszaszerzésére, ám pénzhiány miatt nem volt valódi esélye a mintegy százmillió forintot érő épület megvásárlására.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan romló állapotú zsinagóga átfogó rekonstrukciója ma már nem halogatható tovább: az önkormányzat a Turisztikai vonzerők fejlesztése elnevezésű pályázaton szeretne hozzájutni a felújításhoz szükséges, mintegy egymilliárd forint jelentős részéhez. A zsinagóga a mai állapotában még a tervezett felújításig sem bírná ki, ezért az önkormányzat húszmillió forintot különített el a tetőszerkezet sürgős javítására, amelynek munkálatai még a téli havazások előtt befejeződnek.

A pályázati terv része az is, hogy a jelenleg alig használt zsinagóga a rekonstrukciót követően művészetek házaként működne tovább: hangversenyeknek, kulturális rendezvényeknek adna helyet, valamint itt tartanák a Veszprémi Egyetem kanizsai képzési helyének ünnepségeit, diplomaosztóit, gólyabáljait.

Székely István hitközségi elnök a művészetek háza létrehozásával kapcsolatban kérdésünkre válaszolva azt mondta: tudomásul veszik a tulajdonos önkormányzat döntését, ám mindenképpen szeretnék meghatározni azon programoknak a körét, amelyek nem sértik a hely vallási jellegét.

Röst János, Nagykanizsa alpolgármestere tudósítónknak elmondta: a hitközség tagjai a felújítást követően is a zsinagógában ülhetik majd meg az ünnepeiket. Az alpolgármester szerint a majdani művészetek háza rendezvényeinek körét mindenképpen egyeztetni fogják a zsidó hitközséggel. Röst János hozzátette: a rekonstrukció után a városlakók és a turisták számára is látogathatóvá teszik a zsinagógát, és ezzel együtt gondoskodni fognak az épület védelméről is.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.