Forrás: NOL

Palesztin törvényhozók az illegális fegyveres csoportok ellen

A békefolyamat kómában

Népszabadság Online, 2004. október 21. 07:00

A ciszjordániai és gázai övezeti törvénytelen palesztin fegyveres csoportok felszámolását követelték palesztin törvényhozók, mondván: e csoportok több mint 700 embert öltek meg az elmúlt négy évben és gyakran a palesztin biztonsági szervek hallgatólagos védelmét élvezik.

A palesztin parlament szerdán elfogadott határozatában felszólította a palesztin kormányt, hogy  vizsgálja ki a palesztin biztonsági szervek tagjainak érintettségét az említett erőszakos  cselekményekben.

Borhan Dzsarrar, a ciszjordániai Dzsenín parlamenti képviselője a palesztin rendőrségtől kapott  adatokra hivatkozva elmondta, hogy ezek a fegyveresek 735 palesztint gyilkoltak meg az elmúlt négy évben. (Rajtuk kívül több mint háromezer palesztin vesztette életét az  izraeli hadsereg hadműveleteiben.)

Imad Falodzsi, Gáza város képviselője pedig felrótta, hogy kevés ilyen fegyverest vontak eddig  felelősségre, és társaik sok esetben a palesztin biztonsági szervek hallgatólagos védelmét élvezve tevékenykednek.

A palesztin biztonsági szolgálatok jelentősen meggyengültek a négy éve tartó palesztin felkelés (intifáda) során, az izraeli hadműveletek következtében. Eközben a törvénytelen palesztin fegyveres csoportok szinte büntetlenséget élvezve, szabadon garázdálkodhattak a palesztin önkormányzatú Gázai övezet és Ciszjordánia nagy részén.

Jasszer Arafat palesztin elnököt többször is felszólították a palesztin biztonsági szervek megerősítésére, a veterán vezető azonban kitért ez elől és a különböző biztonsági  szervek vetélkedését inkább saját hatalmának megerősítésére használta fel.

A békefolyamat kómában

Kómában van az izraeli-palesztin válság rendezésére kidolgozott békeprogram – jelentette ki Madridban a palesztin külügyminiszter, aki európai  körútján politikai támogatást igyekszik szerezni az útiterv néven ismert program feltámasztásához.

Nabíl Saat, a palesztin külügyek irányítója Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszterrel szerdán folytatott megbeszélésén egyetértett vendéglátójával abban, hogy az útiterv még  mindig a legjobb megoldás az izraeli-palesztin válság rendezésére. Saat kijelentette azt is, hogy szívesebben mondanák, hogy a terv kómába esett, minthogy hamvába holt. „Szeretnénk felébreszteni a kómából az útitervet”- fűzte hozzá.

Saat felhívta az európai országokat, hogy támogassák az útiterv megvalósítását és egy izraeli-palesztin tűzszünet megkötését.

Moratinos kijelentette, hogy az „útiterv nem halott” és végre kell hajtani.

Az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország támogatásával tavaly kidolgozott terv egyebek között előirányozza egy független palesztin állam megalakítását 2005-ben. Az izraeli-palesztin erőszakhullám miatt azonban az elmúlt időben megtorpant a terv valóra váltása.

A palesztin külügyminiszter a héten európai országokat keres  fel, hogy politikai támogatást szerezzen a terv megvalósításához, illetve felhívja a figyelmet az Izrael által a Gázai övezet északi  részén végrehajtott hadműveletekre, amelyekben több mint száz palesztin vesztette életét az elmúlt hetekben. Izrael azzal indokolta a hadműveleteket, hogy meg kívánja akadályozni az Észak-Gázából Izrael ellen irányuló palesztin rakétatámadásokat. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.