Forrás: NOL

Kulcsregény is meg nem is

Horváth Gábor, 2004. október 22. 00:00

A ‘mi lett volna, ha’ kezdetű könyvekkel nagyon kell vigyázni. Becsapósak, hiszen a dolgok nem véletlenül alakultak nem úgy. Vagy mégis? Philip Roth, az egyik legismertebb kortárs amerikai regényíró legújabb, Amerika-ellenes összeesküvés (Plot against America) című könyvében nem sokat vacakol az alapkérdéssel, sokkal több időt szentel egy zsidó kisfiú elképzelt életének Charles Lindbergh soha be nem következett elnöksége alatt.

A híres óceánátrepülőről hőstettén kívül két dolgot jegyeztek meg Amerikában: azt, hogy rejtélyes körülmények között elrabolták és megölték húsz hónapos kisfiát, illetve azt, hogy antiszemita volt. Roth abból a feltételezésből indul ki, hogy Lindbergh a ‘Tartsuk távol Amerikát a zsidó háborútól!’ jelszó jegyében 1940-ben megnyerte az elnökválasztást.

Amerika persze Lindbergh elnöksége alatt sem válik náci diktatúrává. A volt pilóta a vállalkozói individualizmus híve, és ellenzi a zsidók üldözését. Szakít a hagyományos európai szövetségesekkel, hogy minden erőt Amerika védelmére összpontosítson. Megnemtámadási szerződést köt Németországgal és Japánnal, s tétlenül nézi, hogyan irtanak ki milliókat a megszállt Európában. Bár az antiszemita retorikának köszönhetően itt-ott helyi pogromok törnek ki, amelyek elszórtan halálos áldozatokhoz vezetnek, a helyzet nem is hasonlít az európai fasizmusra. A vallási türelmetlenség, az ‘idegenek’ kirekesztése és az energikus elnök alkotmányon kívüli eszközei azonban megosztják az országot.

A New York Times az elmúlt hetekben rengeteg teret és szakértelmet szentelt annak eldöntésére, mennyiben tekinthető a regény a mai amerikai állapotokra való egyenes utalásnak. Roth szerint semennyire. Bár nem rejti véka alá Bushról alkotott véleményét (‘Egy szerszámosboltot sem lenne szabad rábízni, nemhogy az országot’), az ötlet még 2000-ben született. Van azonban, aki szerint a dolog annál ijesztőbb: elvégre az ország most is a folyamatos félelem légkörében él, előtérbe került a vallási meggyőződés hangoztatása, ha nem is a zsidók, de a mohamedánok ‘biztonsági’ szűrése, és a regénybeli alelnök megkérdőjelezi a hazafiságát bárkinek, aki nem ért egyet az uralmon lévő ideológiával.

Roth új regénye a világ legnagyobb internetes könyvesboltjában, az Amazon.com-on vezeti a szépirodalmi eladásokat. A beérkező olvasói vélemények általában a végletek között ingadoznak, egyeseknek nagyon tetszik, mások visszataszítónak találják. Olyan hozzászóló is akad, aki szerint a valóságban kár volt ‘idegen’ érdekekért beavatkozni a világháborúba.

Washington, 2004. október

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.