Forrás: Magyar Rádió

Élesedő politikai helyzet az izraeli választások előtt

2004. október 21., csütörtök 18:39

Izrael a hat nap múlva esedékes sorsdöntő szavazásra készül, amit az elszakadási tervről tartanak a parlamentben.

Ariel Saron személye körül példátlanul szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, kivizsgálják a halálos fenyegető telefonhívásokat, Jeruzsálemben megváltoztatott útvonalon szállítják, biztonsági őrök hada kíséri mindenütt. Saron a szavazásig hátralevő időben találkozót tart minden nagyobb párt képviselőcsoportjának vezetőivel. Saul Mofáz honvédelmi miniszter a 15 képviselőt jelentő ultraortodox vallásos párt szellemi vezetőjével, Ovadja Josef rabbival tárgyalt, de nem sikerült elnyernie támogatását, a párt valószínűleg tartózkodni fog a voksoláson.

A 60 rabbi katonai parancsmegtagadásra felszólító kiáltványa nyomán rabbik egy másik csoportja nyílt levelet írt alá, melyben szembeszállnak a szolgálatmegtagadással. A magyar származású Tomy Lapid igazságügy-miniszter és miniszterelnök-helyettes élesen bírálta az izraeli katonaság egységét és ütőképességét veszélyeztető rabbikat, és azt nyilatkozta, hogy véget ért az izraeli jogrend türelme az uszítókkal szemben. Izraeli politikai elemzők szerint az elszakadási terv a baloldali és az arab képviselők szavazataival megkaphatja a szükséges többséget jövő héten a parlamentben, hiába tartózkodik, vagy szavaz ellene Saron koalíciós kormánypárti képviselőinek egy része.

A Saron-kormány igazán komoly, könnyen bukását okozó megméretése a költségvetési szavazáson lesz, mivel ekkor a megszorító intézkedések miatt az izraeli kormányfő nem számíthat a baloldali szavazatokra, és saját pártjának lázadó Likud képviselői is arra készülnek, hogy ellene szavaznak a 2005-ös költségvetés zsidó települések kiürítését segítő kártérítési pénzei miatt.

Erősítheti Saront a Hamász bombaszakértőjének likvidálása

Izraeli katonák megölték a Hamász palesztin fegyveres szervezet két tagját, köztük a szervezet bombaszakértőjét. Adnán al-Gúl halála érzékeny veszteség a Hamásznak, de likvidálása erősítheti Ariel Saron izraeli miniszterelnök pozícióit, napokkal a gázai kivonulásról tervezett parlamenti szavazás előtt.

Al-Gúl, aki a Hamász katonai szárnyának második számú vezetője volt, eddig már több likvidálási kísérletet is túlélt. Most egy pilóta nélküli repülőgépről indított rakéta végzett vele és társával.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.