Forrás: NOL

Non a rasszizmusra

Erélyes francia lépések a jelenség visszaszorítására

Kis Tibor, 2004. október 20. 00:00

Náci falfirkák a lyoni zsidó temetőbenKép: Reuters – Robert Pratta

Újabb törvényhozási, rendőri és igazságszolgáltatási lépéseket tart szükségesnek a rasszizmus és az antiszemitizmus franciaországi megfékezéséhez az a bizottság, amelyet Dominique de Villepin belügyminiszter bízott meg az említett jelenségek vizsgálatával. A rasszizmus és antiszemitizmus terjedése veszélyt jelent a francia demokráciára nézve – állapította meg a jelentés benyújtása alkalmával Jean-Christophe Rufin, a neves orvos-író, a bizottság vezetője. Rufin emlékeztetett rá, hogy az antiszemita cselekmények száma emelkedett az elmúlt években. Ugyanakkor a probléma leegyszerűsítésének mondta, hogy e tettek mögött kizárólag a szélsőjobboldalt és az észak-afrikai arab bevándorlókat kell keresni, gyakori a frusztrált, társadalmi identitását vesztett, deklasszálódott fiatal elkövető is. A kétszeres Goncourt-díjas író és az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet volt alelnöke különösen veszélyesnek nevezte az iszlám radikalizmus szerepét az antiszemitizmus terjedésében.

A jelentés szerint szigorítani kell a törvénykezést az antiszemita jelenségekkel szemben, és büntetni lehetne például már azokat a kijelentéseket is, amelyek Izraelt az apartheid vagy a náci rezsimekkel hasonlítják össze. Az ‘új antiszemitizmus’ elleni küzdelemben a bizottság alapvető jelentőséget tulajdonít az iskolának. Rufin szerint például a tananyagba be kell emelni az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni jogszabályoknak, valamint a holokauszt tényeinek ismertetését, sőt a holokauszttagadók alaptéziseinek cáfolatát is.

A jelentés a vandalizmus visszaszorítása céljából indítványozza a zsidó emlékhelyek videokamerás megfigyelését.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.