Forrás: MNO

Figyelik a zsidóellenes tevékenységet

Sok ellenzője akad az új törvénynek

2004. október 19. 12:44

Udvardy Zoltán

Nemcsak a külügyminisztérium tiltakozott a zsidóellenes tevékenységet országonként megfigyelő hivatal létrehozása ellen Amerikában. Mint az a Daily Herald olvasói leveleiből kiderül, a közvélemény sem fogadta túl pozitívan a George Bush által szentesített rendelkezést.

Az elnökválasztási kampány finisében fogadták el az amerikai kongresszus képviselői az úgynevezett „Globális antiszemitizmus-tudatossági törvényt” – közli a Daily Herald. (George Bush amerikai elnök a hétvégén aláírta a törvényt.) A jogszabály kötelezi a külügyminisztériumot, hogy külön hivatalt hozzon létre, vizsgálja az antiszemita cselekményeket a világ összes országában. A hivatal köteles dokumentálni az antiszemitizmusra utaló eseteket és felvázolni az ellene folytatott harc stratégiáját.

A törvény előírja a külügyminisztérium évi jelentésben tegye közzé, hogy a különböző országokban milyen bánásmódban részesülnek a zsidók – írja a lap a Miami Heraldra hivatkozva.

Mindent a választási sikerért?

A javaslatot Tom Lantos, a kongresszus egyetlen, a zsidóüldözéseket túlélő tagja terjesztette elő, válaszul az Európában és a Közel-Keleten sorra került antiszemita cselekedetekre. A lap megjegyzi: a törvény erőteljes tiltakozásba ütközött a külügyminisztériumban, ahol úgy vélték, a rendelkezés az emberjogi jelentések elkészítésének terén különleges bánásmódot biztosít a zsidóknak más vallásokkal vagy etnikai csoportokkal szemben – jelzi az amerikai lap.

Amerikai zsidó szervezetek kifejezetten üdvözölték a törvényt, elmarasztalva a külügyminisztériumot a rendelkezést ért kritikák miatt. Megfigyelők kiemelik: Florida, melyben nagyszámú zsidó közösség él, kulcsszerepet tölt be az amerikai elnökválasztásban. Nem lehet véletlen, hogy a hagyományosan a demokratákat támogató amerikai zsidóságtól éppen most akarnak szavazatokat szerezni a republikánusok, ez lehet az oka Bush demonstratív kiállásának e törvény mellett.

Káros lehet a megkülönböztetés

A Daily Herald internetes oldala lehetőséget ad arra, hogy az olvasók kommentárt fűzhessenek a megjelent cikkekhez. Három olvasó látta el megjegyzéseivel a cikket. Mindhárom hozzászólás szerzője élesen támadja az új törvényt.

Látható, hogy működik ez: ha Izrael népirtó terrorista támadásokat követ el bárkivel szemben a világon, s ez ellen bármely ország panaszt emel, az izraeli lobbi harci kutyáját, az Egyesült Államok kormányát uszítja rá a panasztevőre. Nincs kétség, hogy Tom Lantos, az Izraelt képviselő cionista több mint Kalifornia demokrata képviselője – írja az egyik olvasó.

„Micsoda badarság! A bolsevik Oroszország emberek millióit gyilkolta meg. Kik voltak és kik irányították ezeket a bolsevikokat? A zsidók” – áll egy másik hozzászólásban. Hitler 5-6 millió zsidót ölt meg, Sztálin meggyilkolt 15-20 millió oroszt, Mao megölt 100 millió kínait – folytatódik a kommentár, mely szintén felhívja a figyelmet, hogy „a Saron vezette zsidóknak” erős lobbijuk működik Washingtonban. Ariel Saron izraeli kormányfőről hozzászóló megjegyzi: ő a legnagyobb ma élő terrorista. „Miért fizetünk ezért a sz&ságért? Mutassák meg nekem az alkotmányt, amely arra kötelez minket, hogy bármely csoport külön figyelemmel kísérjünk!” – protestál az olvasó.

Szép élmény látni, ahogy a Kongresszus elfogad ez keresztényellenes törvényt – írja a harmadik reflektáló levél. Amíg a nyugati nemzetek állami gyakorlattá teszik a liberálisok elveit, azok egyre erőteljesebben fognak fellépni, totális szexuális liberalizmust és totális államot építve. Ez a gyűlölet végül erőszakba fúl – figyelmeztet a Daily Herald olvasója.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.