Forrás: Magyar Rádió

Egymással harcoltak a palesztin fegyveres szervezetek tagjai

2004. október 19., kedd 13:21

188 olvasás

Hat palesztin fegyveres megsebesült utcai harcokban a Gázai-övezetben, azonban a palesztin fegyveres szervezetek tagjai ezúttal nem az izraeli hadsereggel harcoltak, hanem egymással. Úgy tűnik, hogy az egyoldalú izraeli kivonulás terve mindkét oldalon felerősíti a belpolitikai csatározásokat.

Az egyik incidensben Gáza városban Mohamed Dahlanhoz hű rendőrök csaptak össze a Jasszer Arafat unokatestvéréhez, Musza Arafathoz tartozó fegyveres kémelhárító egységek katonáival. Egy másik összecsapásban a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű szervezet hívei közt tört ki a fegyveres harc.

Közben egy egyiptomi delegáció látogatott a 2001. decembere óta elzárt Jasszer Arafathoz. A palesztin vezetőnek magas volt láza, fáradtság és az influenza egyéb tünetei miatt pénteken a Ramadán első napján nem fogadta az ünnepre hozzá érkező küldöttséget. Azóta már folytatott magánmegbeszéléseket, de nyilvánosan még nem szerepelt.

Az izraeli kormányzat több éve megszakított minden hivatalos kapcsolatot Jasszer Arafattal, de a tervbe vett gázai kivonulás és a „67-ben elfoglalt területeken uralkodó kaotikus helyzet miatt az utóbbi időben kísérletek történtek a politikai kapcsolatok újraélesztésére.

A Gázai övezet elhagyására kötelezett zsidó telepesek egyébként júliusig kaptak határidőt lakóhelyük elhagyására. Aki pedig ezt nem tartja be, szeptemberig erőszakkal kilakoltatják. Ezt az izraeli kormányfő, Ariel Saron fő biztonságpolitikai tanácsadója közölte.

Közben az AFP hírügynökség arról számolt be, hogy palesztin fegyveresek egy csoportja Dzsenínben bezáratta a palesztin parlament és a pénzügyminisztérium helyi irodáját. Amiatt tiltakoznak, hogy az izraeliekkel vívott harcokban elesettek rokonai nem kapnak kártérítést.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.