Forrás: NOL

A világ nemet mond Bush-ra

Tíz világlap közvéleménykutatása az amerikai elnökválasztás előtt

L.P., 2004. október 19. 12:52

Kerry és Bush a második elnökjelölti vitánKép: Reuters

A nemzetközi közvélemény meghatározó többségének elege van George W. Bush elnökségéből, ellenzi újraválasztását és az Egyesült Államok iraki invázióját. Ez a legfőbb konklúziója annak a tíz országra kiterjedő kutatásnak, amelyet a La Presse, Kanada legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja kezdeményezésére végeztek el további kilenc tekintélyes napilap bevonásával.

A Montrealban készített La Presse-en kívül a francia Le Monde, a brit The Guardian, a japán Asahi Shimbun, a dél-koreai Joong-Ang Daily News, az ausztráliai Sydney Morning Herald, a spanyol El Pais, az izraeli Haaretz, a mexikói Reforma és az orosz Moscow News vett részt.

Országonként mintegy 1000 személyt interjúvoltak meg hivatásos kérdezőbiztosok; és a La Presse tájékoztatása szerint a minta tudományosan megalapozott tükörképe az érintett tíz ország közvéleményének. A megkérdezésbe bevont országok lakossága együttesen több mint 640 millió fő.

A kutatás főbb megállapításai a következők:

Tíz közül nyolc országban egyhangúan ellenzik George W. Bush újraválasztását. Csak Oroszországban (52%) és Izraelben( 50%) támogatja a többség a jelenlegi amerikai elnököt. A legnagyobb ellenzői tábor Spanyolországban van, ahol a válaszadók csupán 13 százaléka reméli, hogy Busht újraválasztják a novemberi szavazáson.

Kanadában (51%) és Nagy Britanniában (51%) úgy véli a többség, hogy az iraki háború hozzájárul a terrorizmus elleni harchoz, míg Franciaországban (80%), Mexikóban (74%), Spanyolországban (73%) és Japánban (54%) tagadják ezt.

A dél-koreai, a mexikói és a spanyol válaszadók 80 százaléka vagy nagyobb aránya gondolja, hogy az Egyesült Államoknak nem volt joga az iraki invázióra.

Izrael kivételével valamennyi országban úgy véli a többség, hogy az utóbbi három év során romlott a véleménye az Egyesült Államokról. A legnagyobb arányban Japánban (74%) és Franciaországban (70%) fordult negatív irányba a korábbi kedvező vélekedés, de az USA két fő háborús szövetségese, Nagy Britannia és Ausztrália lakossága körében is drámai (45%, illetve 54%) a hangulatváltozás.

Jelentősen megoszlik a közvélemény azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok továbbra is követendő demokráciamodellnek tekinthető-e. Az igen”-nel szavazók vannak többségben Izraelben (71%), Oroszországban (62%), Japánban (56%) és Kanadában (55%), míg inkább nem”-mel válaszoltak a dél-koreaiak (56%), a britek (56%) és a mexikóiak (48%).

Figyelemre méltó, hogy eközben nem változott számottevően a világ közvéleménye az Egyesült Államokban élő emberekkel kapcsolatban. Valamennyi országban a válaszadók többsége kedvező véleménnyel van az amerikaiakról. Oroszországban adják a legjobb bizonyítványt az amerikai polgároknak (86%), de az izraeliek (81%), a japánok (74%), a kanadaiak (73%, a franciák (72%), az ausztrálok (72%) és a britek (62%) meghatározó többsége is kedveli az amerikaiakat. Még Mexikóban is a többség (51%) pozitívan gondolkodik a nagy szomszéd” polgárairól.

Valamennyi országban erős többség tart tőle, hogy az Egyesült Államokat új terrortámadások érik. A legjobban a kanadaiak aggódnak (75%), de a félelmek nem fordíthatóak le a gyakorlati cselekvés nyelvére, ugyanis az oroszok (91%), az izraeliek (88%), a kanadaiak (82%) a mexikóiak (60%) többsége azt mondta, hogy jelenleg nem félnek az Egyesült Államokba utazni.

(La Presse)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.