Forrás: Magyar Hírlap„Nagy vezető” válna Kerryből

John Kerry dicséretét zengte tegnap a The New York Times, és „lelkesen” támogatta a demokrata elnökjelölt megválasztását. A szenátor Ohio államban felidézte Christopher Reeve, a Superman emlékét, és kijelentette: az őssejtkutatást kiemelt ügyként kezelné. George W. Bush Floridában Kerry eddigi teljesítményét szedte ízekre.

Mindenki fontos, nemcsak az amerikai foci, hanem a kerek labda hívei is – ReutersTalálgatás és remény – mindössze ezt teheti a választópolgár, amikor majd november 2-án szavaz – írta a The New York Times. „A választónak meg kell vizsgálnia, mit tett az elnökjelölt a múltban, melyek a jelenlegi prioritásai, milyen az általános karaktere” – írta a lap. „E három megfontolás alapján lelkesen támogatjuk, hogy John Kerry legyen az elnök.”

John Kerry Ohióban kulcsfontosságú kampánykörúton jár. Ebben az államban Bush nagyon szoros küzdelemben győzött 2000-ben, és republikánus jelölt még soha nem jutott be a Fehér Házba az ohiói győzelem nélkül – írta a Reuters.

A demokrata elnökjelölt az idén már húsz alkalommal járt itt, hogy megtörje az eddigi tendenciát. Ohio ingadozó államnak számít, s a jelenlegi kampány idején is sorra változott az ohiói választók preferenciája.

John Kerry tegnap azt ígérte, hogy kioldja a tudósok kezét, amelyet Bush kötözött meg, amikor korlátozta az őssejtkutatást. Azt ígérte, hogy a munka finanszírozásának ügyét elsődlegesen fontos kérdésként kezeli majd. Kerry szerint Bush hátat fordított a tudománynak. „Az elnök, ha szembe került a valósággal, egyszerű stratégiával reagált: ne figyelj oda, tagadd le, próbáld elrejteni” – mondta. Tizenhat nappal a választások előtt a kampány az utolsó szakaszába lépett, a hőfok emelkedik, vitát agresszív retorika, verbális támadások tarkítják.

Kerry reagált John Snow pénzügyminiszter ama kijelentésére, amely szerint mítosz, hogy Bush lenne az első elnök, akinek hivatali ideje végén kevesebb a munkahely, mint az elején volt. „Ez nem mítosz, elnök úr, ez a valóság: amerikaiak milliói maradtak munka nélkül” – mondta, és a munkaügyi minisztérium adataival támasztotta alá szavait.

George W. Bush Floridában cáfolta Kerrynek azt az állítását, amely szerint visszaállítaná a sorozást. Kerry szerint ez ma egyelőre rejtetten folyik. „A sorozást legjobban úgy lehet elkerülni, ha rám szavaznak” – mondta erre Bush.

„Lelkes támogatás”

John Kerry mögé állt tegnap szerkesztôségi cikkében a The New York Times. „Kerry több mint a satus quo puszta alternatívája. Tetszik, amit eddig láttunk tôle. Rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek alapján nagy vezetô lehet, nem csak a jelenlegi elnök szerény javított változata”. A körülmények változása esetén kész felülvizsgálni döntéseit, és szilárd erkölcsi tartás jellemzi. „Ez a választás Bush katasztrofális magatartásáról szól. Miután a Legfelsô Bíróság neki ítélte az elnökséget, Bush úgy ült a hivatalába, hogy a nagyközönség elvárta volna: mandátumának hiányát elismerve szorosan a középúthoz tartja magát. Ehelyett a kormányt a radikális jobboldalra tolta” – olvasható a lapban.

„A Bush-féle Fehér Ház az amerikai jobboldalnak mindig a legrosszabb aspektusát tárta fel mindenféle elônyök nélkül. Vannak radikális céljaink, de nincs hatékony irányítás& Hisszük, hogy ha Kerry lesz az elnök, a nemzet jobban jár” – írta a lap.Az elnök bejelentette: aláírta azt a törvényt, amelynek alapján a külügyminisztérium évente azon az alapon sorolná be az egyes országokat, hogy azok miként bánnak a zsidókkal. „Szavatoljuk, hogy az antiszemitizmus ősi késztetése soha ne találjon helyet a modern világban” – mondta. Floridában sok zsidó él.

Kerry azzal vádolta az elnököt, hogy „nagy januári meglepetést” készít elő: ha újraválasztják, csökkenti a nyugdíjasok juttatásait, és óriási mértékűre duzzasztja az amúgy is hatalmas költségvetési hiányt.

A tegnapi Reuters/Zogby felmérés, amely mindig az eltelt utolsó három nap adatait tartalmazza, már csak Bush kétpontos előnyét mutatta ki. Az előző nap az elnök még négy ponttal vezetett. A vasárnapi állás: 46:44 Bush javára.

Kiderült, hogy John Kerry jókora előnyre tett szert a 18-29 évesek körében, és vezet a spanyol ajkúak között is. A katolikusok között a jelöltek döntetlenre állnak – márpedig e csoportban a katolikus Kerrynek győznie kell. A hét százalék bizonytalan szavazó között Kerry a pozitív minősítésekkel magasan vezet. E körben csak tizennyolc százalék gondolta úgy, hogy a jelenlegi elnök „megérdemelné újraválasztását”.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.