Forrás: NOL

Évente jelentés készül az antiszemitizmusról

Lantos a külügy ellenére átvitte akaratát

Horváth Gábor, 2004. október 19. 00:00

Az amerikai külügyminisztérium külön hivatalt állít fel az antiszemitizmus nyomon követésére, és ezentúl évente jelentést készít a világban tapasztalható zsidógyűlöletről. A tárcát erre az a törvény kötelezi, amelyet a képviselőházban a magyar származású Tom Lantos kezdeményezésére fogadtak el. Az általa megfogalmazott változatot összedolgozták a szenátusban párhuzamosan futó, enyhébb szöveggel. A két ház végül egyhangúan szavazta meg a jogszabályt, amely George W. Bush elnök aláírásával gyakorlatilag azonnal életbe is lépett.

Lantos szerint a lépésre azért van szükség, mert a világban a holokauszt óta nem tapasztalt mértékben erősödik az antiszemitizmus. A leginkább érintett két régió Európa és a Közel-Kelet. A képviselő úgy véli, hogy az amerikai diplomácia eddig nem fordított kellő figyelmet a kérdésre. A javaslatnak nagy lökést adott az a támogatólevél, amelyet a David S. Wyman Holokausztkutató Intézet kezdeményezésére több mint száz ismert amerikai személyiség írt alá. A törvényt jelentős keresztény teológiai központok is támogatták.

A külügyminisztérium eddig két, éves jelentést adott ki, az egyik az emberi jogok, a másik a vallásszabadság helyzetét elemezte régiókra és országokra lebontva. A tárca mindvégig ellenezte az újabb jelentés készítését. Egy időre sikerült is megállítania a jogalkotási folyamatot azzal az érvvel, hogy a törvény egy vallási vagy etnikai csoportnak biztosítana kizárólagos helyzetet. A minisztérium szakértői szerint a különelemzés készítése aláássa a többi jelentés tekintélyét, mert egyoldalúságot és kiegyensúlyozatlanságot sugall. Attól is tartanak, hogy a precedenst követően minden vallási vagy etnikai csoport különjelentésért fog lobbizni. A törvény ráadásul nem csupán a zsidógyűlöletre, hanem az anticionizmusra és az Izrael elleni uszításra is kitér, amit egyesek máris úgy értelmeznek, hogy ezentúl ’tilos’ lesz bírálni az izraeli politikát.

Megfigyelők szerint az amerikai figyelem elsősorban Párizs számára lesz kínos, és a lépés egyenes következménye a megromlott amerikai-francia kapcsolatoknak. Az új törvény ugyanakkor jelzi, hogy az Egyesült Államoknak az antiszemitizmus minden formája elfogadhatatlan. Amerikában mintegy ötmillió zsidó él, több mint Izraelben.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.