Forrás: Magyar Rádió

A telepesek elutasították Saron tervét a gázai zsidó telepek feladásáról

2004. október 18., hétfő 11:08

102 olvasás

Süketek párbeszéde. Így jellemezte egy izraeli vezető Saron és a telepesek vitáját a gázai és ciszjordániai zsidó telepek feladásáról.

Eredménytelenül zárult Ariel Saron izraeli miniszterelnök találkozója a ciszjordániai és a gázai zsidó települések vezetőivel és csak tovább mérgesítette eleve ellenséges viszonyukat. Saron egy előre megírt szöveget olvasott fel, és elutasította a ciszjordániai telepesek követelését, hogy tartsanak országos népszavazást a települések feladásáról.

Az egyik ellenzéki jobboldali vezető szerint a megbeszélés szégyenteljes volt, süketek párbeszéde zajlott, a miniszterelnök destruktív diktátorként viselkedett és elszakadt népétől. Saron az elszakadási terv védelmében elmondta, hogy az önkéntes kivonulás megerősíti Izraelt más területek fennhatóságának megőrzésében, és hogy a nemzetközi nyomás hatására nincs más választása. A népszavazásról azt mondta, hogy egyrészt a tervek végrehajtása során nem jut rá idő, másrészt további kérdések népszavazással való eldöntését vonná maga után, például nyomában különböző csoportok követelhetnék az országos szavazást Jeruzsálem megosztásáról, a Golan-fennsíkról, a szombati törvényekről, a házasság jogi kérdéseiről és így tovább.

Izraelben jelenleg a közvélemény kutatások szerint az ország többsége támogatna egy népszavazás a gázai kivonulásról, és a gázai települések feladása mellett szavazna.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.