Forrás: Magyar Rádió

Pokorni javasolja az Igazak emlékfalának felépítését

A Fidesz is tisztelgett az áldozatok előtt

2004. október 15., péntek 19:42

363 olvasás

A nyilas hatalomátvétel 60. évfordulóján Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Pokorni Zoltán alelnök megkoszorúzta a több ezer üldözöttet megmentő idősebb Antall József emléktábláját a Kárpátia udvarban. Ezután a Fidesz vezetői szintén az áldozatok és a megmentők előtt tisztelegtek Sztehlo Gábor lelkész emléktáblájánál a Várban.

Az emléktábla megkoszorúzásán Jeszenszky Géza is részt vett, aki elmondta: id. Antall József a magyar vezetés egy részének támogatásával tudott segíteni a menekülőkön, s cáfolta a bűnös nemzet-tételt, vagyis, hogy a magyarság egésze felelős a zsidókat és más honfitársainkat ért tragédiáiért.

Mint kiemelte: idősebb Antall József munkájának köszönhetően lengyel menekültek és zsidók is befogadást leltek ebben a hazában.

Gyermekek visszaemlékezéseiből idézett később Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke Sztehlo Gábor evangélikus lelkész emléktáblájának megkoszorúzása előtt. Ünnepi beszédében kiemelte: elfogadhatatlan, ha valaki tagadja, vagy kisebbíteni próbálja a szörnyűségeket. Ezért fontos a Terror Háza emlékmúzeum, ezért fontos a Holokauszt emléknapja, és ezért helyes a Terror Háza múzeum előtt akkor is összegyűlni, ha az áldozatokra emlékezők között néhol akadnak idétlenül nevetgélők, vagy a politikai haszonszerzés disztingváltabb esetei – mondta Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke egyben javaslatot tett arra, hogy egy éven belül épüljön fel Budapesten az Igazak emlékfala.

– Öt esztendővel ezelőtt nagyjából ilyen időben javasoltam, hogy minden évben a Holokauszt emléknapján emlékezzünk meg az áldozatokról. Most, 2004. október 15-én javaslom, hogy egy éven belül építsük fel Budapesten azt az emlékhelyet, az Igazak emlékfalát, ahol méltó módon megemlékezhetünk a több százezernyi zsidó áldozattal együtt, arról a több száz igaz emberről, akik Magyarországon Sztehlo Gáborhoz hasonlóan a nyilasok üldözötteinek tízezreit mentették meg. És hiszem, hogy egy év múlva, 2005. október 15-én közösen találkozhatunk az Igazak emlékfalánál. Legyen így – mondta Pokorni Zoltán.

Berek Patrícia, MR

Comments are closed.