Forrás: NOL

Nácizmust megvető tüntetés

Tízezernyien emlékeztek az Andrássy út 60. előtt

Haszán Zoltán, 2004. október 16. 00:00

Kora este az Andrássy útonKép: Népszabadság – Kovalovszky Dániel

Tízezres antifasiszta tüntetést rendeztek a nyilas-hatalomátvétel hatvanadik évfordulóján Budapesten.

A hungaristák végül nem demonstrálhattak. Két volt miniszterelnök és a jelenlegi kormányfő is megjelent a Terror Háza előtt.

Ellentüntetésként hirdették, szervezték meg tegnap estére az antifasiszta demonstrációt. Bár végül a hungaristáknak nem volt módjuk a demonstrációra, az Új Generáció, illetve az SZDSZ és az MSZP szónokai nem hagytak kétséget afelől, hogy ezen a napon meg kellett szólalni. Több mint tízezer ember tartott velük. (Bácsfi Diánának, a nyilaspárti megemlékezést meghirdető Magyar Jövő Csoport vezetőjének tíz napra szóló elzárását tegnap erősítette meg a másodfokú bíróság, így ő fogdában volt a tüntetés idején.)

– Kivonultunk azért, hogy megmutassuk, a mi köztársaságunk, a mi nemzetünk, a mi demokráciánk nem tűri a náci beszédet, legyen az akár feketeinges zavarodott fiatalemberek összefüggéstelen szövege, vagy jól öltözött urak és hölgyek emelkedettnek ható szónoklata, vagy publicisztikának álcázott uszítása – mondta Magyar Bálint a hatvan évvel ezelőtti nyilas-hatalomátvétel áldozataira emlékező tegnap esti nagygyűlés egyik fő szónoka. Magyar Bálint feltette azt a kérdést, hogy nem reagálják-e túl néhány megvadult torz kamasz idétlenkedését, nem aránytalan-e utcára vonulni több ezer embernek néhány megzavarodott fiatal plakátjai miatt, és nem lenne-e jobb, ha nem foglalkoznának e jelentéktelen csoportocskával, amelyből többek szerint csak a média csinál néhány napos szenzációt. Az oktatási miniszter szerint az lenne a szégyen, ha némán néznénk, ahogy a történelem e sötét napján egyedül a hungaristák jelennek meg Budapest utcáin. Magyar Bálint szerint a társadalom többsége azt üzeni, hogy szabad és békés országban akar élni, ahol nyilvános megvetés sújtja a náci eszmék képviselőit. Ennek az üzenetnek nemcsak a néhány karlengetős fiatal a címzettje – hangsúlyozta az SZDSZ-es politikus -, hanem azok is, akik az elmúlt másfél évtizedben lépésről lépésre, folyamatosan emelték a társadalom ingerküszöbét, gyengítve a náci beszéd elleni védekező reakciókat, zajosan elhárítva maguktól a zsidó- és cigányellenesség vádját. De címzettek azok is, akik, bár maguk nem fajgyűlölők, mégis számítanak a fajgyűlölők támogatására. És azok is, akik sugalmazzák és bátorítják hevesebb elvbarátaik és szövetségeseik nyíltan antiszemita és cigányellenes antidemokratikus kirohanásait, majd hallgatnak, mintha nem történt volna semmi. Magyar Bálint szerint az üzenet azoknak is szól, akik számításból náci szellemiségű újságokat adnak mások kezébe.

Az esti rendezvényt a nyilasterror áldozataira már tavaly is emlékező SZDSZ Új Generáció szervezte. A résztvevőkhöz csatlakoztak a kora délutáni civil antifasiszta tüntetés felvonulói, és az MSZP kongresszusának küldöttei, vendégei is. Megjelent a Terror Háza múzeum – az egykori nyilas Hűség Háza – előtt Medgyessy Péter volt kormányfő is. A tömeg a szervezők becslése szerint végül 10-15 ezresre duzzadt. A szocialistákkal érkező Hiller István, az est másik szónoka azt hangoztatta, azért kellett összejönni, mert a közöny ellentéte az összefogás, s most erre szükség van. Szerinte legnagyobb erő a demokraták összefogása, és ha gyilkosok és követőik vannak az egyik oldalon, akkor nem elég, ha velük szemben csak törvények, írott papírok és intézmények vannak. ‘Eddig azért menetelhettek, és lengethették karjukat, mert nem a közösséggel, demokraták tudatosan vállalt és büszke kiállásával találták magukat szembe. Most itt vagyunk, emlékezünk és emlékeztetünk, és azt mondjuk: elég volt – mondta Hiller István. Szerinte, ha ezt az összefogást és emlékezést bármely irányból is sértik meggondolatlan és ízléstelen viselkedéssel illetik, azt a közösségnek ki kell vetnie. ‘Nekem erről ma szólnom kötelességem is’ – közölte az MSZP elnöki posztjának egyik várományosa, vélhetően Zuschlag János szocialista politikusnak a terror áldozataival kapcsolatos megjegyzéseire utalva. Ugyanezt utasította viszsza Gusztos Péter, a szervező Új Generáció alelnöke is a nácizmus 35 millió európai, egymillió magyarországi és 600 ezer magyar zsidó és roma áldozatát megillető tiszteletre emlékeztetve.

A szabaddemokraták ifjúsági szervezete a rendezvényre meghívta valamennyi parlamenti párt képviselőjét. Az ellenzéki politikusok azonban máshol, külön emlékeztek. Csőzik László, az Új Generáció elnöke annak a reményének adott hangot, hogy jövőre már a demokratáknak sikerül közösen emlékezniük.

A rendezvény után virágokat és gyertyákat helyezett el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Medgyessy Péter és Horn Gyula volt kormányfők, a kabinet több tagja, az MSZP és az SZDSZ elnöke, valamint több baloldali közéleti személyiség.

A rendőrség korábbi ígéretének megfelelően jelentős biztosítást adott a rendezvénynek, és igyekeztek kiszűrni azokat, akik – akár csak kitűzők viselésével – próbáltak provokálni. Egy önkényuralmi jelképet viselő fiatalembert csendesen, ám határozottan tessékelték el az egyik mellékutcába, s nagyobb incidens csak akkor történt, amikor egy anarchistáknak tűnő és vélhetően ittas társaságot gyűrtek le, akik lökdösődtek egy idősebb férfivel. Az ekkor a tömegből előugró és magukat felfedő rendőrök megbilincselve vitték el a pillanatokkal korábban még ‘Nácik haza!’ jelszavakat kiabáló fiatalokat. (Munkatársunktól)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.