Forrás: NOL

Az aranyvonat ügy: peren kívüli egyezség?

Magyar holocaust túlélők kontra USA

Munkatársunktól, 2004. október 15. 16:12

Magyar holocaust túlélők egy csoportja és az Egyesült Államok kormányzata között előre láthatólag peren kívüli megegyezés várható az aranyvonat’ ügyben – értesült a Haaretz című izraeli lap New York-i tudósítója.

Az aranyvonat’ az 1944-ben a magyar zsidóktól elrabolt ékszereket és műkincseket szállította. A Magyarországról Ausztriába küldött szerelvények az Egyesült Államok hadseregének a kezébe kerültek a II. világháború végén.

A túlélők, illetve örököseik a floridai szövetégi bírósághoz 2001 májusában eljuttatott beadványukban azt állították, hogy az amerikai hadsereg kifosztotta a vonatot, és nem kárpótolta az eredeti tulajdonosokat.

A szövetségi bíróság most az eredetileg e hét szerdájára tervezett tárgyalást a túlélők ügyvédjének a kérésére elnapolta, mivel elmondásuk szerint azóta számottevő előrelépés történt a kormányzattal a peren kívüli meggyezés felé.

Zsidó közösségi vezetők világszerte tartózkodóan fogadták az előrelépést az ügyben, és arra figyelmeztetnek, hogy más kormányokkal már régen megszületett a megegyezés a II. világháború alatt a zsidóságot ért atrocitások kárpótlásáról, míg szerintük az Egyesült Államok eddig igen keveset tett az ügyben.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.