Forrás: NOL

„A világ dühös Bushra”

BBC lapszemle

Népszabadság Online, 2004. október 15. 07:00

A legtöbb kontinentális lap egyetért abban, hogy az amerikai elnökjelöltek tévévitájából Kerry szenátor került ki győztesen.

A német Süddeutsche Zeitung szerint bár ez volt Bush elnök legjobb szereplése, mégis John Kerry tűnt hitelesebbnek. Ennek az lehetett az oka, hogy olyan témákban, mint a munkahelyek, az egészségügy és az adósságok, a demokrata politikus sokkal inkább otthon van.

A Der Standard úgy látja, nem teljesen egyértelmű, ki volt a jobb, de John Kerry megmutatta elnöki rátermettségét. A bécsi lap rávilágít, a két jelöltnél alig lehet közös tulajdonságokat találni – így a voksolni vágyók választása félreérthetetlen.

A Le Monde minőséginek tartja a három nyilvános tévévitát. ‘Hasznos volt mindez, mert rámutatott a két jelölt különbségére’, véli a szerző, majd azzal folytatja, ‘Kerry megválaszthatónak tűnt’. A demokrata politikus meg tudta győzni a nézőket, hogy a hivatalban lévő elnök hazudott Irakról és nem volt kész terve a háború utáni időszakra. A párizsi lap megemlíti azt is, hogy George Bush ‘kényelmesebben’ érezte magát a belpolitikai kérdések megvitatása közben, mint a nemzetközi ügyek elemzésénél.

A spanyol El Pais az ellenkezőjét állítja, vagyis hogy ‘a jelenlegi elnök érveinek gyengesége a gazdasági és szociális kérdésekben jól kidomborodott.’ A két jelölt problémamegoldó javaslatai radikálisan különböztek. A lap rámutat arra is, hogy igazán kellemetlen kérdésekről, mint például a halálbüntetés vagy az energiapolitika, nem esett szó.

A szlovák Pravda szerint bár nem volt számottevő a különbség a két politikus beszédében, John Kerry mégis mintha jobban adta volna el magát, míg George Bush ‘kétségbeesetten próbált mosolyogni és optimistának látszani’. A lap úgy véli, a két jelölt esélyei a választási győzelemre azonosak.

A brit lapok közül vezércikkben csak a Guardian tér vissza az amerikai elnökjelöltek témájához. A szalagcím: A világ dühös Bushra, állítják közvéleménykutatási adatok. ‘George Bush elherdálta azt a szimpátiamennyiséget, amivel a világ Amerika felé fordult a szeptember 11-i merénylet miatt’. A kutatók 10 vezető országban -amelyek között ott voltak az USA legközelebbi szövetségesei is,- arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek Bush hatalomrakerülése óta ellenségesebbek Washingtonnal szemben. A közvélemény megszondázását 10 vezető napilap rendelte meg, olyanok mint a Le Monde, az Asahi Shimbun és a Guardian. Az eredmény pedig egyértelmű: 10 országból nyolcban azt szeretnék, ha John Kerry lenne az Egyesült Államok következő elnöke. Ausztrália, Nagy Britannia, Franciaország, Japán, Kanada, Mexikó, Spanyolország és Dél-Korea megkérdezetteinek többsége elutasítja az iraki háborút és megveti a Bush-kormányzatot. A két kivételt képező ország, ahol más eredmények születtek – Izrael és Oroszország. Itt 2 -1 arányban a jelenlegi amerikai elnököt támogatták Kerry szenátorral szemben.

A Financial Times a Jukosz orosz olajipari óriáscég végjátékáról ír. Az orosz kormány eltökéltnek tűnik a cég kiárusítása ügyében – a Juganszknyeftyegáz, a Jukosz olajkitermelésének kulcsát képező vállalatot mindössze 4 milliárd dolláros kikiáltási áron kívánja elárverezni az állam. Mindez valószínüleg Putyin elnök tevőleges beleegyezésével történik. A Dresdner Kleinwort Wasserstein invesztíciós bank a céget több mint 15 milliárd dollárra értékelte. Kormányközeli források azt állítják, az aukció terve még nem végleges. Sokan úgy vélik, hogy a Gazprom, az orosz gázipar egyeduralkodója nemrég a Rosznyefttyel egyesített egyik leányvállalata a legvalószínűbb vevő a Jukosz fő vállalatára. A Financial Times Al Breach piaci elemzőt idézi, aki szerint ‘ ez a lehető legrosszabb kimenetele a dolognak – olyan, mint egy nagyon szomorú tréfa’. Ha valóban ilyen áron kerül az olajipari óriás egy állami monopólium kezébe, az bizonyítja a kisebbségi részvényesek jogainak semmibevételét, tönkreteszi az orosz piacot, és a Jukosz, Oroszország egyik legnagyobb olajvállalata végét jelenti.

A lapszemlét Sátori Kriszta állította össze (BBC)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.