Forrás: NOL

Szép, sima kő

Drót

Munkatársunktól, 2004. október 15. 00:00

1944-ben, ahogy az alföldi kisváros lakói fogalmaznak, „a zsidóknak el kellett menni”. Hatvan évvel később örömmel fogadják a visszatérő túlélőt, aki egykor remek focista volt. Időközben a város egykori zsinagógáját nyomtalanul elbontották. Illetve nem egészen nyomtalanul, mert az egyik, bontásból származó „szép, sima követ” az udvari vécéhez vezető latyakos útra tették lépőkőnek. A régi zsidó temetőt pedig egy szupermarket építése miatt elbuldózerezték. „Hát ez történt…” – mondják, miközben elérzékenyülten lapogatják a hazatérő túlélő vállát.

A szép, sima kő című, 52 perces dokumentumfilmet ma este több moziban is bemutatják. 7 órakor a Cirkó-Gejzírben a nézők találkozhatnak a film alkotóival, és főszereplőjével, Köves (Kuschner) Mihállyal. Szintén este 7-kor vetítik a filmet a Millenáris moziban, 20.30-kor a Művészben, 21 órakor pedig megismétlik a Cirkó-Gejzírben. A történet eredeti helyszínén, Tiszaföldváron november 5-én délután 3, illetve 5 órakor nézhetik meg a dokumentumfilmet az érdeklődők a helyi művelődési házban.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.