Forrás: Origo

Külön emlékezik a Fidesz a nyilasterror áldozataira

2004. október 15., péntek, 12:27

A nyilas hatalomátvétel évfordulója alkalmából számos megemlékezés és demonstráció lesz Budapesten péntek délután. A kormánypártok és az ellenzék külön emlékezik: az SZDSZ és az MSZP a Terror Házánál, a Fidesz pedig a Várban. A neonácik nem “ünnepelhetik” meg a nyilasok hatalomra jutásának hatvanadik évfordulóját, helyette szélsőjobboldali társaik egy szovjet katonai emlékmű ellen tiltakoznak.

Péntek délután négy helyszínen lesznek demonstrációk Budapesten. A kormánypártok és az ellenzék képviselői külön és más helyszínen emlékeznek.

Az SZDSZ Új Generáció a Terror Háza elé szervezte megemlékezését, ahonnan egy önkormányzattól kért területfoglalási engedéllyel kiszorította a Magyar Jövő Csoportot. A magát hungaristának tartó szervezet ugyanis ugyanitt akarta volna “megünnepelni Szálasi Ferenc nyilasvezető hatalomra kerülésének hatvanadik évfordulóját”. A rendőrség vezetői csütörtökön bejelentették, hogy mindenki teljes biztonsággal elmehet a Terror Háza elé, mivel a neonácik nem tarthatnak ott demonstrációt. Azt is megígérték, hogy szigorúan fellépnek az esetleges rendzavarókkal szemben.

Az SZDSZ 18 órakor kezdődő rendezvényén az MSZP politikusai is részt vesznek, akik a délutáni kongresszusukról testületileg vonulnak a Terror Háza elé. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége a Hősök terén kezdi a megemlékezést 16 órakor, majd csatlakoznak a Terror Háza előtt zajló demonstrációhoz.

Fidesz a budai Várban, Sztehlo Gábor evangélikus lelkész emléktáblájánál tart megemlékezést a nyilas megszállás 60. évfordulóján. A megemlékezés alkalmából koszorút helyez el Sztehlo Gábor emléktáblájánál Orbán Viktor pártelnök, beszédet mond Pokorni Zoltán, a párt alelnöke. A megemlékezés délután négy órakor kezdődik. Sztehlo Gábor (1909-1974) evangélikus lelkész és munkatársai a nyilas uralom idején a Vöröskereszt oltalma alatt álló, a főváros különböző pontjain működő mintegy 32 árvaházban 1600 zsidó gyermek és 400 felnőtt életét mentették meg. Sztehlo Gábor, aki 1961-től Svájcban élt, 1972-ben Izrael Államtól megkapta a Világ Igaza kitüntetést.

Noha a hungaristákat kiszorították a Terror Háza környékéről, Budapest nem marad szélsőjobboldali tüntetés nélkül. Szélsőjobboldalinak tartott szervezetek a Szabadság téren demonstrálnak a második világháborúban elesett szovjet katonák emlékműve ellen.

[origo]

Comments are closed.