Forrás: NOL

Vétót emelt a szlovák államfő

Szilvássy József, 2004. október 14. 00:00

Ivan Gasparovic államfő újratárgyalásra visszaküldte a pozsonyi parlamentnek azt a törvényt, amely novembertől egy évig ismét lehetőséget nyújtott volna a szlovákiai egyházak kárpótlására. Az első restitúciós jogszabályt 1991-ben fogadták el, és akkor tizennyolc hónapig volt hatályos. Ez alatt elsősorban a kisebb egyházak, főleg a református gyülekezetek és a zsidó hitközségek főleg a feldúlt levéltáraik miatt nem tudták előteremteni a szükséges okmányokat. A szlovákiai honatyák újra lehetőséget akartak teremteni elkobzott tulajdonaik visszaigényléséhez. A szeptemberben elfogadott törvény szerint a zsidó hitközségek az 1938. november 1-jétől 1990. január 1-jéig elkobzott ingatlanokat, a többi egyház az 1945. május 8-tól eltulajdonított tulajdonaikat igényelhetik vissza.

Lapunk megkeresésére Marek Trubac elnöki szóvivő kifejtette: – Az államfő a törvénytervezetben található jogi pontatlanságok miatt nem írta alá a dokumentumot. Tagadta, hogy az elnök ellenzéki szlovák politikusok nyomására döntött volna. Ezek szerint a főleg magyar hívőket tömörítő református egyház kárpótlásával a Benes-dekrétumok bizonyos hatálytalanítása kezdődne el. Bugár Béla érthetetlennek tartotta Gasparovic állásfoglalását. Az állítólagos pontatlanságokat szerinte a végrehajtó rendelkezésekben egyértelművé lehet tenni. – A törvényt mindössze 73 támogató szavazattal, minimális többséggel fogadta el a parlament. Az újratárgyaláskor már legalább 76 igenlő voks szükséges. Ha ennyi nem jön össze, úgy az újabb kárpótlás elmaradásával elsősorban a kis egyházak járnak rosszul – mutatott rá a pozsonyi parlament alelnöke.

Erdélyi Géza szlovákiai református püspök megdöbbenéssel fogadta az államfő érvelését. – Hetven templomot, illetve épületet igénylünk, 231 gyülekezetünk pedig összesen 1200 hektárt szántót, illetve erdőt kér vissza. Döbbenetes, hogy ezért csaknem egy évtizede eredménytelenül küzdünk – közölte. Frantisek Alexander, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a jogszabályban valóban vannak pontatlanságok. – Bízom benne, hogy Ivan Gasparovic elnököt valóban a jobbítás szándéka, és nem valamiféle politikai megfontolás vezérelte – tette hozzá.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.