Forrás: Magyar HírlapInternáló táborok még négy évvel a II. világháború után is

A háború után is sokan sínylődtek Franciaország titkos internáló táboraiban – állítja a titkosított aktákba állítólag bepillantást nyert férfi.

Charles de GaulleA 84 éves Kurt Werner Schaechter által lefotózottt titkos akták szerint 1949. március 5-én és 29-én a francia belügyminisztérium még arról érdeklődik egy leiratában, hogy hány adminisztratív internáltról tud a toulouse-i prefektus.

A most nyilvánosságra hozott iratokat még 1991-ben fényképezte le a Francia Nemzeti Levéltár toulouse-i kirendeltségében az osztrák-zsidó származású Schaechter.

Mivel egy 1979-ben hozott francia törvény értelmében a háborús időkre vonatkozó kényes iratok 60-tól 150 évig terjedő időszakra titkosíttattak, az iratokhoz szinte teljességgel lehetetlen hozzáférni. Schaechternek azonban állítása szerint több mint 10 évvel ezelőtt sikerült lefényképeznie egy párat ezekből a titkosított aktákból.

Schaechter azt állítja, legalább 12 ezer olyan iratot tárolnak titkos raktárakban, melyek arról tanúskodnak, hogy a franciák milyen nagymértékben kollaboráltak a náci megszállókkal a második világháború idején. Az osztrák üzletember véleménye szerint De Gaulle-nak, a nemzeti ellenállás, a résistance kulcsfigurájának egyáltalán nem állt érdekében, hogy a franciákra nézve dehonesztáló dokumentumok nyilvánosságra kerüljenek, hiszen ez a francia nemzeti identitásra nézve ugyancsak veszélyes lehetett volna.

National Geographic Online

©

Comments are closed.