Forrás: NOL

Éjféltől hajnalig

Vb-selejtezők sora Európában és Dél-Amerikában

Munkatársunktól, 2004. október 13. 00:00

Európában és Dél-Amerikában e hét közben is vb-selejtezőket tartanak. A magyar válogatott szabadnapos; Stockholm után rá is fér a biztonságos nyugalom, mert ha meccs van, akkor az nincs… Most nézzük tehát, mi a helyzet a világban!

EURÓPA, 1. CSOPORTA finnek jelenlegi első helyezése ne tévesszen meg senkit, hiszen az északiak eddig az örményeket (kétszer), valamint az andorraiakat múlták felül. A „nagyok” közül csak a ma szabadnapos románokkal találkoztak, és kikaptak tőlük. Ha Hollandiában most pontot szereznének, az már valóban nagy dobás lenne, de erre nincs sok esélyük. Egyelőre nem körvonalazódik a cseh, holland, román hármas verseny, ám előbb-utóbb az lesz belőle.

Ma: Andorra-Macedónia, Örményország-Csehország, Hollandia-Finnország.

Az állás: 1. Finnország 9 pont/4 mérkőzés (9-3), 2. Románia 9/4 (9-4), 3. Macedónia 4/3 (6-4), 4. Hollandia 4/2 (4-2), 5. Csehország 3/2, 6-7. Örményország 0/3, Andorra 0/2 (egyaránt 1-8).

2. CSOPORTJókor jön a szünet az Európa-bajnoki címet védő görögöknek – akik ma nem játszanak -, mert eddigi három mérkőzésük közül egyet sem nyertek meg, és alulmaradtak Albániában. A törökök sem csillognak – szombaton nyertek először, és otthon csupán döntetlent értek el a grúzokkal szemben -, de olyan nagyon a dánok sem kezdtek bele, gondoljunk csak az ukránok koppenhágai 1-1-ére. Az utóbbiak egyébként kiválóan tartják magukat, azaz előfordulhat, hogy négy válogatott verseng majd az első két helyért. Már, ha a favoritok magukra találnak…

Ma: Kazahsztán-Albánia, Ukrajna-Grúzia, Dánia-Törökország.

Az állás: 1. Törökország 5/3 (5-1), 2. Ukrajna 5/3 (4-3), 3. Dánia, Grúzia 4/2 (egyaránt 3-1), 5. Albánia 3/3, 6. Görögország 2/3, 7. Kazahsztán 0/2.

3. CSOPORTSzlovákia döntetlent ért el Oroszországban, és legutóbb 0-1-ről alaposan megfordította a lettek elleni meccset, úgyhogy a szomszédban most elégedetten nézik a tabellát, és hátradőlve várják a másik hat csapat mai fellépését. Az Eb-ezüstérmes portugálok viszont „a harag napjait” élték át a szombati liechtensteini 2-2 óta, azaz nincs más választásuk, mint hogy most ugyanúgy legyőzzék az orosz csapatot, akár az Európa-bajnokságon. Ez azért nem olyan egyszerű, és ha nem sikerül, akkor ezúttal Portugáliában lehet „októberi forradalom”…

Ma: Lettország-Észtország, Luxemburg- Liechtenstein, Portugália-Oroszország.

Az állás: 1. Szlovákia 10/4, 2. Portugália 7/3, 3. Észtország 6/3, 4. Oroszország 4/2, 5. Lettország 3/3, 6. Liechtenstein 1/3, 7. Luxemburg 0/4.

4. CSOPORTNehéz az élet Zidane után… A válogatottságról lemondó karmester nélkül a francia nemzeti együttes egyaránt csupán 0-0-ra volt képes az izraeli és az ír csapat ellen – ráadásul otthon. Annál értékesebb az írek két döntetlenje, mivel a „zöldek” mindkétszer idegenben (először Svájcban) szereztek pontot. A francia együttes most már nem viccelhet, mert ha nem kezd hasonlítani önmagára, Svájc és Írország a vártnál veszélyesebb vetélytárs lehet. Értsd: akár a továbbjutás szempontjából is.

Ma: Írország-Feröer-szigetek, Ciprus- Franciaország.

Az állás: 1. Svájc 5/3 (9-3), 2. Írország 5/3 (4-1), 3. Franciaország 5/3 (2-0), 4. Izrael 5/3 (4-3), 5. Ciprus 1/3 (3-7), 6. Feröer-szigetek 1/3 (2-10).

5. CSOPORTA szlovénokon megint csak ámulni kell: a glasgow-i döntetlen után odahaza legyőzték az olaszokat! Ezzel nem kedveztek a norvégoknak sem – a vikingek szemszögéből így eggyel több a konkurens -, minden idők leggyengébb skót válogatottja pedig már az első két mérkőzése után kiiratkozni látszik a vb-szereplésre pályázók közül, mert két hazai meccsen mindössze egy pontot elérni és egyetlen gólt sem szerezni – enyhén szólva – kevés.

Ma: Norvégia-Szlovénia, Moldova-Skócia, Olaszország- Fehéroroszország.

Az állás: 1. Szlovénia 7/3, 2. Olaszország 6/3, 3. Fehéroroszország 4/2 (5-1), 4. Norvégia 4/3 (3-3), 5. Skócia 1/2, 6. Moldova 0/3.

6. CSOPORTÚgy tetszik, az angoloknak nem lesz sok problémájuk, noha 1973 óta mindig nyelnek egy nagyot, ha a lengyelekkel kerülnek egy csoportba. Ám ezúttal győztek Lengyelországban, így ebben a hatosban máris eldőlni látszik az elsőség kérdése. A lengyelek a bécsi sikerrel vigasztalódtak – s ha ma Cardiffban sem kapnának ki, akkor nagy esélyük nyílna a második hely megszerzésére -, de mi ne kezeljük le az osztrák „sógorokat”, mert megvan nekünk a magunk baja…

Ma: Azerbajdzsán-Anglia, Wales-Lengyelország, Észak-Írország-Ausztria.

Az állás: 1. Anglia 7/3, 2. Lengyelország 6/3, 3. Ausztria 4/3, 4. Wales 2/3 (3-5), 5. Azerbajdzsán 2/3 (1-3), 6. Észak-Írország 2/3 (2-5).

7. CSOPORTA spanyolok szerény egy ponttal távoztak Bosznia-Hercegovinából, viszont a szombaton legyőzött belgák megtették nekik azt a szívességet, hogy hazai pályán csak döntetlent játszottak a litvánokkal. Bár – mint látható – egymást követik a meglepetések, mindenekelőtt rájuk (mármint a spanyolokra és a belgákra) kell figyelni, elvégre Szerbia és Montenegró nemcsak elnevezése szerint nem Jugoszlávia…

Ma: Szerbia és Montenegró-San Marino, Litvánia-Spanyolország.

Az állás: 1. Litvánia 4/2 (5-1), 2. Szerbia és Montenegró 4/2 (3-0), 3. Spanyolország 4/2 (3-1), 4. Bosznia-Hercegovina 2/2, 5. Belgium 1/2, 6. San Marino 0/2.

8. CSOPORTA síró negyedik a magyar csapat, miután a kvalitások alapján is első három már egyaránt megmutatta, mit tud. A horvátok svédországi győzelme, valamint a bolgárok horvátországi döntetlenje (ráadásul 0-2-ről) egyaránt príma eredmény, és kiváltképp sokat érne, ha a svédek ma pontokat veszítenének Izlandon. A magyar válogatotton viszont még a szigetországi bravúr sem segítene, elvégre az eddigi „játék” és a 3-8-as gólkülönbség mindent ígér, csak versenyre kelést nem.

Ma: Bulgária-Málta, Izland-Svédország.

Az állás: 1. Horvátország 7/3, 2. Svédország 6/3, 3. Bulgária 4/2, 4. Magyarország 3/3, 5. Izland 1/3 (3-6), 6. Málta 1/2 (0-7).

DÉL-AMERIKAAz ötszörös világbajnok és címvédő Brazília válogatottja veretlenül vezet, miközben Carlos Alberto Parreira szövetségi kapitánynak legföljebb annyi gondja van, hogy kit hagyjon ki a tizenegyből a megannyi virtuóz közül. (Most annyiból „könnyebb” a helyzet, hogy Kaká – sárga lapjai miatt – nem játszhat, így a szakvezető mindössze azon meditál, hogy Alex játsszon-e Ronaldinho és Ronaldo mögött, vagy Ronaldinho irányítson-e, s akkor Ronaldo, Adriano lenne a csatárpáros…) Az argentinok ugyancsak kezdhetnek készülni 2006-ra, de hogy az első kettő mögött melyik három csapat sorakozik majd a végén? A tippek előtt kétszer is meg kell nézni a táblázatot: a negyedik és a tizedik között csupán négy pont a különbség!

Tegnap éjjel: Bolívia-Uruguay. Holnapra virradóra: Brazília-Kolumbia, Chile-Argentína, Paraguay-Peru. Péntekre virradóra: Venezuela-Ecuador.

Az állás kilenc forduló után: 1. Brazília 19 pont, 2. Argentína 18, 3. Paraguay 15, 4. Ecuador 13, 5. Chile 12, 6. Venezuela 10 (8-13), 7. Uruguay 10 (15-23), 8. Kolumbia 9 (11-11), 9. Peru 9 (10-11), 10. Bolívia 9 (11-19).

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.