Forrás: NOL

A franciák szavaznának a török kérdésben

BBC lapszemle

Népszabadság Online, 2004. október 12. 08:00

A kontinentális lapok címoldalára újra felkerült Törökország EU-csatlakozásának témája, a francia és német belpolitikára gyakorolt hatása miatt.

 

A párizsi Le Figaro arról számol be, hogy a francia Nemzetgyűlés csütörtökön vitatja meg a török belépés kérdését. „Maga a tény, hogy erre ilyen hamar sor kerül, azt sugallja, hogy a kormány így reméli megnyugtatni” a felkorbácsolt hangulatot, még a jövő évi költségvetés napirendre tűzése előtt – véli a szerző. Felmérések szerint a közvélemény 66 százaléka látná jónak, ha a török csatlakozás kérdését Franciaországban népszavazásra bocsátanák. A kormánypárt száz képviselője és az ellenzéki szocialisták is voksolni szeretnének a témában, írja a Le Figaro.

A szintén párizsi Le Nouvel Observateur úgy tudja, azok a képviselők, akik szavazásra tennék fel a kérdést a csütörtöki parlamenti vita után, azzal fenyegetőznek, hogy ellenkező esetben nem adják beleegyezésüket az ország EU-s költségvetési hozzájárulásához.

A Liberation szerint míg a kormánypárt, az UMP a török kérdésen civódik, a szocialistákat inkább az E-alkotmány problémája osztja meg. Eközben a közvélemény, ami Törökország Európai Uniós felvételét illeti, úgymond „a nemzeti egyetértés ritka példáját mutatja, ugyanis többségében ellenzi azt”.

A német Die Welt úgy véli, ildomos lenne a török csatlakozásról népszavazás formájában kikérni a polgárok véleményét, és nem aláírásgyűjtés keretében, mint azt a CDU vezető politikusa, Angela Merkel javasolta. A szerző érvelése a következő: A kormány könnyedén túlléphetne egy aláírásgyűjtési akció eredményein.

A berlini Tageszeitung véleménye szerint „a pártoknak szavazatokat kellene szereznie, nem aláírásokat”.

A prágai Pravo az Európai Bizottság Törökországgal kapcsolatos döntését kommentálja. A lap szerzője úgy ítéli meg, a brüsszeli szakértők „rózsaszín szemüvegen át” látják Ankarát. Komoly elemzés helyett a bizottsági jelentés kiegyensúlyozatlan, írja a lap, és úgy tűnik, mintha egy előre egyeztetett üzenetet akarna átadni”. A szerző azzal zárja cikkét, hogy mindez „sokkal inkább egy szándékos és tendeciózus kísérlet Törökország mielőbbi csatlakozásának elérésére, kerül, amibe kerül.”

A brit lapok fő témái kedden a növekvő olajárak, a nyugdíj-rendszer elégtelensége, és az egykor Supermant alakító Christopher Reeve küzdelmes élete és halála.

A Financial Times címlapján a benzináremelések ellen tüntető nigériaiak fényképe szerepel a hozzá kapcsolódó szalagcímmel: Új olajár-rekord, rémült kereskedők. A cikk a téli szezon előtt újabb csúcsokat döntő olajárakkal kezdődik – 50 dollár fölé emelkedett és ezzel megdőlt a Brent nehézolaj hordónkénti rekordja is. Reálértékben a mostani árak az 1990-es szinten mozognak, amikor Irak megtámadta Kuvaitot. A Financial Times munkatársa Jouaqin Almunia EU-biztost idézi, aki szerint a jelenlegi olajárszint fenyegető a világgazdaságra nézve. Csak idén az árak 60 százalékkal emelkedtek. A legutóbbi árszintugrás a nigériai általános sztrájk hírére jött létre, bár hatással volt rá az amerikai termelés hurrikánok által befolyásolt, valószínűsíthető csökkenése is. Az olajárra szintén komoly hatást gyakorolhatott az is, hogy a norvég olajkitermelők sztrájkkal fenyegetnek és a venezuelai kormány azon lépése is, amellyel váratlanul 1 százalékról majdnem 17 százalékra emelte a külföldi olajkitermelő cégek által fizetendő állami illetéket, írja a londoni gazdasági lap.

Az Independent „Nyugdíjválság, azaz minden, amit tudni akartál a jövődről, de nagyon féltél megkérdezni” szalagcímmel indít, és adatok halmazát tárja az olvasó elé a brit nyugdíjrendszer állapotáról. Egymillió brit nyugdíjas él a hivatalos szegénységi küszöb alatt. A jelenleg aktív 28 millió szigetországbeli majdnem fele nem takarít meg eleget ahhoz, hogy gondtalanul élvezhesse a nyugdíjas éveket. A brit kormány a GDP 5 százalékát költi nyugdíjakra, míg az EU-s államokban az átlag 11 százalék. És végül a legdrámaibb adat: a jelenlegi valódi megtakarítások és a gondtalan öregkorhoz szükséges ideális megtakarítások közti különbség az Egyesült Királyságban eléri az 57 milliárd fontot.

Az Independent egy másik cikkében újabb sokkoló témát vet fel: a fajgyűlöleten alapuló bűncselekmények mennyisége az utóbbi évtizedben megtizenegyszereződött. A Victim Support, azaz Támogassuk az Áldozatokat elnevezésű civil szervezet beszámolt arról, hogy csak a tavalyi évben több mint 33 ezer, a bőrszíne miatt megtámadott embernek nyújtott segítséget. Mint a csoport szóvivője az Independent-nek elmondta, az áldozatok többsége fél jelenteni a bántalmazásokat. Míg zsidó csoportok az antiszemita atrocitások elharapódzására hívták fel a figyelmet, addig muzulmán egyesülések arra mutattak rá, hogy a szeptember 11-i merénylet óta mecseteket is gyakran ér támadás.

A lap emléket állít Christopher Reeve-nek is. A szalagcím: Színész, családszerető ember és az őssejt-kutatás élharcosa – Superman Reeve elhunyt. Az 52 éves férfi, aki az egyik legnépszerűbb amerikai fantáziafigurát alakította a képernyőn, egy lovasbaleset következtében megbénult, de soha nem adta fel a reményt, hogy újra járni fog. A színész az emberei bátorság szimbóluma lett, akinek felesége és három gyereke adott elég erőt a túléléshez. A Guardian aláhúzza, hogy Reeve gyakran kapott bókokat, miszerint „eljátszotta Supermant, most pedig valóban Superman lett”. A színész a maga szerény módján megjegyezte egy korábbi interjúban: „Tudom, hogy jót akarnak, de fogalmuk sincs, min megyek át éjszakánként”.

Reeve alapítványt hozott létre az őssejt-kutatás támogatására, Bush elnök pedig 2001-ben megszüntette a kormányzati pénzek ilyen célú felhasználását és betiltotta kutatásokat. Mint a Times rámutat, Reeve halála felkorbácsolta az őssejt-kutatással kapcsolatos politikai vitát az Egyesült Államokban. A vezércikk írójának végkövetkeztetése: „Az embrionális őssejt-terápia olyan példája a tudomány haladásának, ahol fel kell tennünk magunknak a kérdést: a dolog gyakorlati haszna valóban túltesz a filozofikus aggodalmon? Ebben az esetben igen a válasz”.

Az összeállítást Sátori Kriszta készítette. (BBC)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.