Forrás: NOL

Az SZDSZ és az MSZP náciellenes tüntetést hirdet

Népszabadság Online, 2004. október 10. 16:50

Az SZDSZ és az MSZP szerint a magyarországi demokratikus erőknek együtt kell fellépniük a hungarista törekvésekkel szemben. Csőzik László az SZDSZ Új Generáció elnöke és Suchman Tamás szocialista képviselő erről vasárnap beszélt Budapesten, a Terror Háza előtt tartott sajtótájékoztatón.

Csőzik László ismertette az SZDSZ, az MSZP és a hozzájuk csatlakozó civil szervezetek által október 15-én, a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulója alkalmából rendezendő demonstráció részleteit. 1944. október 15-e, Szálasi Ferenc hatalomra jutásának napja gyásznapként vonult be a magyar történelembe – mondta Csőzik, aki szerint a demonstrációt azért hirdették meg, mert ‘megjelent a színen a vegytiszta magyar szélsőjobb, néhány magát hungaristának nevező formáció felvállalta a fasizmus örökségét’.

Emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ Új Generáció korábban felhívással fordult a pártokhoz, azok ifjúsági szervezeteihez és a civil szervezetekhez, hogy közösen emlékezzenek meg az áldozatokról, és közösen szálljanak szembe a szélsőségekkel. Hozzátette, hogy a meghívót megkapták a jobboldali pártok is, de tőlük visszajelzés mindeddig nem érkezett. Mint mondta, továbbra is nyitottak a Fidesz és az MDF felé, ‘nem késő még, várjuk jelentkezésüket, ha jelentkeznek, számukra is megteremtjük a lehetőséget a közös részvételre’.

15-én délután négy órakor a civilek a Műcsarnok előtt gyülekeznek, majd csatlakoznak az MSZP és az SZDSZ délután hat órától az Andrássy út 60. elé meghirdetett rendezvényéhez. A rendezvény két fő szónoka Magyar Bálint és Hiller István miniszter lesz.

Suchman Tamás közölte, az MSZP arra hívja fel az ország lakosságát, ‘minden demokratikus és jóérzésű embert’, hogy vegyen részt a péntek esti rendezvényen. Elmondta, a pártok a délután hat órakor kezdődő, egyórásra tervezett demonstrációra a Kodály köröndön gyülekeznek, innen vonulnak a Terror Háza elé.’Három gyertyát fogunk meggyújtani a rendezvény kezdetén, az első gyertyát a fasizmus európai, több mint 30 millió áldozatáért, a másodikat a több mint 1 millió magyar áldozatért, és a harmadik gyertyát a 6 millió zsidó, köztük a 600 ezer magyar zsidó áldozatért’ – mondta.

A csatlakozó civilek nevében Gádor György közölte: ‘ez nem csak egy zsidó ügy, ez mindenkinek az ügye, az egész társadalom ügye’, ezért indult civil oldalról is szervezkedés.

A Zsidó Fiatalok Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja elmondta, a civilek gyülekező helyén, pénteken délután négy óra után, a Műcsarnok előtt Glatz Ferenc akadémikus mond majd beszédet, és innen vonulnak a Terror Háza elé, ahol csatlakoznak az SZDSZ és az MSZP rendezvényéhez. Arra kért mindenkit, hogy egy fekete szalag kitűzésével fejezze ki gyászát.

Honti Molnár Gábor, a Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete médiabizottságának alelnöke közölte, arra kér mindenkit: származásától és vallásától függetlenül jöjjön el a békés, csendes ellendemonstrációra.

A magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport október 15-ére, a hatvan évvel ezelőtti nyilas hatalomátvétel évfordulójára szervezett demonstrációt a Terror Háza elé. Az Andrássy úti épület annak idején Szálasi Ferenc Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom nevű pártjának is otthont adott.

A megmozdulás elleni tiltakozásul a Népszava szeptember 26-án ‘Virággal az újnyilasok ellen’ elnevezéssel akciót hirdetett. Az akcióhoz magánszemélyek mellett politikusok is csatlakoztak, így például Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Kovács László, az MSZP elnöke.

Pénteken a Magyar Jövő Csoport vezetője a helyszínen karlendítéssel köszöntötte az ott tartózkodó újságírókat. A rendőrség ezért Bácsfi Dianát rendzavarás szabálysértése miatt őrizetbe vette és hétfőn bíróság elé állítja.(forrás: MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.