Forrás: NOL

Tabában megnyíltak a pokol kapui

Munkatársunktól, 2004. október 9. 01:00

Tabában a tengerparti Hilton hotel egy teljes szárnyát elvitte a hatalmas teherautó-bombaKép: Reuters – Aladin Abdel

A terror ez alkalommal Egyiptom területén támadott. Péntekre virradó éjjel négy gépkocsibomba robbant a Sínai-félszigeten lévő üdülőhelyeken.

A főként izraeliek által látogatott Tabában és két másik tengerparti településen a támadásnak legalább 31 áldozata volt.

Az izraeli rádió pénteki jelentése szerint 23 izraeli és 5 egyiptomi állampolgár haláláról tud. Korábban bejelentették egy orosz nő és két brit állampolgár halálát is. Legalább százhúsz ember megsebesült – köztük sok az orosz. A támadást négy öngyilkos merénylő hajtotta végre robbanóanyaggal teletömött gépkocsival. Egy autó a tabai Hilton szálló halljába hajtott be, a másik az uszoda felőli oldalról rohant az épületbe – és robbant fel. A másik két autó a vagy ötven kilométerre, délre lévő két üdülőhelyen – Nuveibán és Rasz as-Sajtánban – akart szállodákban hasonló pusztítást véghezvinni, de a két autó idő előtt felrobbant. ‘A pokol kapui hirtelen megnyíltak’ – mondta az izraeli televízió első csatornájának a hotel egy volt vendége. A hatéves Amost, apja karjaiban vitte Izraelbe. A fiúcska elmondta: egy arab gyerekkel játszott, amikor nagy durranást hallott – Nem láttam semmit, a testvéreim eltűntek. Egy arab odajött hozzám és kivezetett. Nem kérdeztem meg a nevét, de ő a barátom’ – mesélte Amos.

A robbanás miatt gyakorlatilag öszszeomlott az épület közepe, maga alá temetve az éppen vacsorázó vendégeket. A mentés nehézkesen indult: kiderült, az egyiptomiak nincsenek erre felkészülve. Pánik tört ki, a szállóvendégek holmijukat hátrahagyva mezítláb menekültek a közeli izraeli határállomás felé. A mentést végül az izraeliek végezték el. Egyiptom beengedte a mentőalakulatokat és helikoptereket. A művelet irányítását az egyiptomiak átengedték az izraelieknek. A robbanások után legalább tízezer izraeli menekült Eilat felé.

A Haarec internetes kiadása hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írta: Izrael négy hasonló támadás tervéről értesült korábban. Hármat állítólag a palesztinok, egyet pedig egy nemzetközi iszlamista csoport tervezett. A mostani merényleteket az a Dzsamaja Iszlamija nevű csoport vállalta, amely korábban az indonéziai Bali szigetén végrehajtott bombamerénylettel közel kétszáz külföldi turistát ölt meg. A Hamasz közölte: nincs köze a merénylethez. A Reuters által idézett források az al-Kaida keze nyomát ismerik fel a ‘puha’ célpontok kiválasztásában és a koordinált támadássorozatban. Az akciót sorra elítélték a nagyhatalmak, Egyiptom és Izrael vezetői a terrorizmus elleni közös akciókban állapodtak meg.

Hírösszefoglalónk

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.