Forrás: Hírtv

Merényletsorozat Egyiptomban – 27 halott, 160 sebesült

Dátum: 2004. Oct. 08., Friday, 10:54

Rovat Külföld

Egyiptomban 27-en haltak meg és 160-an megsebesültek a Tába Hilton hotel, és a két sínai-félszigeti étterem ellen elkövetett merényletekben. Az izraeli polgári védelem egyik vezetője az ideiglenes adatok ismeretében közölte, az áldozatok főképp izraeli turisták.

Jair Naveh elmondta, hogy a tábai szálló halljába behatolt egy robbanószerkezettel teli kamion, amely ezután felrobbant. Nem sokkal később a várostól délre fekvő Ras al-Sitan-ban volt két detonáció. Egy az interneten megjelent közleményben az eddig ismeretlen, az Iszlámista Világcsoport nevű szervezet vállalta a szálloda felrobbantását.

Két brit meghalt és nyolc orosz állampolgár is megsérült. A merényleteknek nincs magyar áldozata.

***

Az első detonáció közép-európai idő szerint tíz óra tájban következett be az Akabai-öböl északi csücskében, az egyiptomi-izraeli határon lévő Tábába. Jair Naveh izraeli polgári védelem egyik vezetője elmondta, hogy a szálló halljába behajtott egy robbanószerkezettel teli kamion, amely ezután felrobbant. Az épület nyugati szárnya összeomlott és sok embert maga alá temetett. Az áldozatok többsége izraeli turista, akik az egy hétig tartó, zsidó sátoros ünnep alkalmából tartózkodott a sínai-félszigeti üdülőhelyeken.

Egyiptomi kérésre Izrael helikoptereket és mentőautókat küldött, hogy sebesülteket mielőbb kórházba szállítsák.

Nem sokkal később a várostól délre lévő Nuweiba mellett, egy Ras al-Sitan nevű üdülőhelyen történt két kisebb detonáció.

Egy az interneten megjelent közleményben az eddig ismeretlen, az Iszlámista Világcsoport nevű szervezet vállalta magára az akciót. Izrael szerint az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat áll a merénylet mögött.

Az izraeli kormány egy hónapja közleményben szólította fel állampolgárait, hogy ne utazzanak Egyiptomba, mert a térségben tartózkodó turisták elleni terrortámadások várhatók. A figyelmeztetés egy lehetséges támadás célpontjaként jelölte meg a Vörös-tenger partján lévő Tábát. Ez volt a Sínai-félsziget utolsó területe, amelyet az 1979-es békeszerződés értelmében a zsidó állam 1988-ban visszaadott Egyiptomnak. A tábai Hilton szállóban tartották az izraeli-palesztin béketárgyalások eddigi utolsó fordulóját 2001 januárjában.

***

Ariel Saron izraeli miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze a terrortámadás miatt. Az éjszakai robbantások után 6 ezer izraeli indult haza, becslések szerint legalább ennyien még Egyiptomban vannak.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=31184

Comments are closed.