Forrás: NOL

Az ötödik célpont

Füzes Oszkár, 2004. október 9. 00:00

Mindig egyszerre három célpontja van a vörös-tengerihez hasonló, turisták elleni merényletnek.

A közvetlenül célba vett áldozatok – zsidók és/vagy nyugatiak – mellett szétrobbanhat a kiszemelt – zsidó és/vagy nyugatbarát – ország idegenforgalma, valamint általában is megsínyli a turizmus, a repülés, a szabad mozgás szerte a világon. A leegyszerűsítve terrorizmusnak nevezett mozgalom sajátos világháborúja tényleg a világ elleni háború. Bármily nehezünkre esik, így kell viszonyulni hozzá. Ennek rengeteg következménye van, legtöbbje nem is politikai.

Egyelőre mégis nézzük a politikát. Az al-Kaida úgy tesz, mintha a palesztinok miatt állna bosszút Izraelen, Irak miatt a nyugatiakon, és Afganisztán miatt mindenkin, aki nem muzulmán. Valójában az al-Kaidát sosem érdekelte Palesztina, nem volt köze Irakhoz, és Afganisztánt is csak akkor fedezte föl magának, amikor egyrészt a szovjetek elleni háborútól megerősödhetett, másrészt (később) kiszorult a szűken vett Arábiából és Pakisztánból. Mára megváltozott a helyzet: a Nyugat elleni globális kalifátus megteremtése, vagy az iszlám világ fölszabadítása túlságosan elvont cél ahhoz, hogy a világ muzulmánjainak szemében elfogadhatóvá tegye ártatlanok rendszeres lemészárlását „Allah nevében”. Tehát Oszama bin Laden híveinek konkrét politikai célokat és konkrét eredményeket is produkálniuk kellene. Azonban sem az izraelieket Palesztinából, sem a nyugatiakat Irakból és Afganisztánból kiverni komoly eséllyel nem próbálkozhatnak. Az Amerika vagy Európa elleni közvetlen támadások megszervezése egyre nehezebb, eredményük pedig az al-Kaida szempontjából ellentétes (a helyi muzulmánok is mélyen elítélik). Izrael támadása még nehezebb, ráadásul a zsidó állam azonnal, olykor túl keménynek tűnő módon is megtorolja. Így az újabb merényletek nem jelképértékű helyek vagy épületek, nem is az ellenség konkrét területe vagy emberei ellen irányulnak, hanem arra, hogy mindenki mindenhol megijedjen. Vagy legalább bárki bárhol megijedhessen, akár egy felfújt zacskó kipukkantásától is. Ezért robban diszkó és szálloda, vonat, hajó, (majdnem) függetlenül attól, hogy hol és kik vannak benne. Emiatt minél tágabb a csapás köre, annál közelebb van a célhoz. Hiába semmi köze a palesztinok, az irakiak és az afgánok sorsához a merényletek áldozatának, annál hatásosabb a demonstráció.

S ez már túlnő a politikán. A világ elleni terrorháború és a terror elleni világháború egyre többet és többet köt le az emberiség (nagyrészt rosszul elosztott és gyatrán felhasznált) erőforrásaiból. A Nyugatnak már most nem elegendő a katonai-rendészeti élőereje, és a folyton növekvő igényekhez képest egyre kevesebb a megfelelő hadfelszerelés is. Pedig létfontosságú anyagi és szellemi fejlesztésekre, akut világproblémák enyhítésére szánható pénzek kényszerűen erre fecsérelődnek. Rémisztő távlat: ahogy 1989 előtt a szovjet-amerikai szembenállás, úgy most évtizedekre a terror-antiterror konfliktus kényszerpályára lökhet szinte mindent, a világgazdaságtól sok hétköznapi viselkedésmódig. Bármennyire elvontnak is látszik, aki átélte a hidegháborút, tudja, milyen rettenetesen konkrétan érint ez mindenkit.

De ez utóbbi még mindig csak a negyedik célpont. Az ötödik egészen hátborzongató: ismét rutinszerűvé, megszokhatóvá tenni az emberirtást. Oszama mozgalma túllépett a látványosság szempontján, arra törekszik, hogy minél több embert megöljön. Ki akarja provokálni, hogy a másik oldal is egyre kevésbé válogasson az ellencsapások során. Komoly veszélybe sodródhatnak a nyugati civilizáció emberjogi alapvívmányai. E szabadságjogok, a fogolykínzás tilalmától a civilek lebombázásának szégyenlésén és a magánadatgyűjtés korlátozásán keresztül az utazás szabadságáig, az emberhez méltó létezés alapfeltételei ugyanis. Kellett hat évezred ahhoz, hogy legalább részben meghonosodjanak – és most megint veszélyben vannak. A Vörös-tenger partján az egész humánumot próbálják terrorizálni.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.