Forrás: Magyar HírlapJohn Kerry a magyar Aranyvonatról

Az amerikai elnökjelölt felkérte riválisát, a jelenlegi elnököt, hogy gyorsan és korrekten intézzék el a magyar holokauszttúlélők perét.

John Kerry demokrata elnökjelölt egy pénteki közleményben arra kérte George W. Bush amerikai elnököt, hogy gyorsan és korrekten intézzék a magyar aranyvonat-ügyet. Mint ismeretes, csoport nevében indítottak pert a magyar holokauszttúlélők az amerikai kormányzat ellen.

A második világháború idején a náci csapatok – a szovjet haderő elől menekülve – vonatokon vitték el Magyarországról a zsidóságtól eltulajdonított vagyontárgyakat. 1945 májusában pedig az amerikai hadsereg egységei Ausztriában elfogták az Aranyvonatot, és annak tartalmát magukkal vitték Salzburgba. Az Aranyvonat értéke akkor 50-120 millió dollár körül lehetett.

Az amerikai elnökhöz azonban nem csak politikai riválisa fordult az ügyben. Ileana Ros-Lehtinen floridai republikánus politikus szintén azt kérte az elnök tanácsadójától, hogy kérje meg Busht arra, hogy „segítsen megoldani ezt a szerencsétlen ügyet”, és tegyen annak érdekében, hogy a túlélők kártérítésüket megkapják.

Az amerikai igazságügyi tárca korábbi indítványa szerint az Egyesült Államokat nem terheli sem jogi, sem erkölcsi felelősség az aranyvonat eltűnt rakományáért. Részletek…

The Hill

©

Comments are closed.